(STUDIU) Cum trebuie să bem apă pentru a fi sănătoși

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Este recomandat să bei minimum doi litri de apă pe zi, dar e cam… plictisitor. Apa nu are gust, iar sete nu ţi se face decât în cazuri extreme, când nu mai eşti hidratată deloc.

Consumul abundent de apă şi o hidratare adecvată sunt foarte importante, deoarece permit organismului să funcționeze în mod corespunzător, ajută la eliminarea toxinelor, la menținerea pielii frumoase hidratarea într-un mod adecvat a nasului, ochilor și urechilor. În unele circumstanțe, de asemenea, ajuta la pierderea în greutate.
Peste 60% din organismul uman este constituit din apă, motiv pentru care deshidratarea poate pune realmente viaţa in pericol.

Înlocuirea băuturilor acidulate hipercalorice cu apă plată are efecte pozitive asupra controlului greutăţii corporale, precum şi asupra calităţii somnului, creşterii nivelului de energie al organismului, reducerii apariţiei cariilor dentare şi la controlul afecţiunilor cronice, precum diabetul.

Mai mult chiar, potrivit Centrului de Control şi Prevenire al Afecţiunilor din SUA, bărbaţii ar trebui să consume zilnic în jur de 3,7 litri de apă şi femeile circa 2,7 litri, nu doar din apa plată propriu-zisă, ci şi din alimentele bogate în lichide (fructe şi legume). Aportul zilnic suficient de apă are multiple beneficii pentru sănătate.

Şi totuşi, toate aceste lucruri nu ne motivează să bem peste 2 litri de apă pe zi. Însă există şi soluţii. Uite ce îţi propunem!

1. Profitaţi de orice sursă de apă potabilă

Fie că treceţi pe lângă o fântână sau un izvor cu apă proaspătă ori că aveţi un dozator de apă la birou, nu pierdeţi oportunitatea de a bea un pahar de apă, chiar dacă nu resimţiţi senzaţia de sete. Efortul este minim, comparativ cu beneficiile suplimentarii aportului zilnic de lichide.

2. Începeţi şi încheiaţi masa cu un pahar cu apă

Înainte de masă şi imediat după, un pahar cu apă nu doar că vă hidratează, însă vă ajută să mâncaţi mai puţin, să aveţi senzaţia de saţietate mai rapid şi să beneficiaţi de o digestie bună.

3. Păstraţi apa mereu la îndemână

Păstrați o sticlă de apă mereu aproape, pe masă, pe birou, pe noptieră, atunci când priviţi televizorul și ocazional beţi câte o înghițitură de apă. Apa nu se bea dintr-o dată, dar în mici înghiţituri, câte puţin de fiecare dată.

4. Consumaţi apă din pahare mici

Ideea că trebuie să beţi multă apă în fiecare zi poate înlătura din plăcerea de a o consuma, iar umplerea paharelor foarte mari poate avea un efect psihologic negativ în dorinţa de a vă hidrata din plin. Din acest motiv, utilizarea de pahare mici va fi o cale mult mai puţin intimidantă de a bea apă, întrucât veţi acumula lichidul progresiv de-a lungul zilei, fără să vi se pară că faceţi un efort major în acest sens.

5. Includeţi consumul de apă în ritualul zilnic de trezire

Un pahar de apă rece, când te trezeşti, are numai beneficii pentru sănătate. Te revigorează rapid, te detoxifică organismul, ajută la oxigenarea corectă a celulelor şi compensează pierderile de lichid de peste noapte.

6. Stabiliţi cantitatea de apă necesară într-o zi

Cu siguranţă aţi auzit de regula celor 8 pahare zilnice necesare de apă. Însă fiecare organism are nevoie de cantităţi diferite de apă. Cantitatea zilnică necesară se stabileşte în funcţie de greutate, nivel de activitate fizică şi climat.
Iată o metodă de calculare a necesarului zilnic de apă: împarte greutatea ta (în kilograme) la 30 şi afli de câtă apă ai nevoie.
7. Găsiţi o motivaţie personală

Dacă aveţi o ostilitate personală faţă de consumul de apă, găsiţi o motivaţie care să vă mobilizeze în acest sens: poate vă doriţi o respiraţie mereu proaspătă (apa curăţă cavitatea bucală şi previne instalarea halenei), o piele mai frumoasă, episoade cât mai rare de constipaţie etc. Imediat ce reuşiţi să stabiliţi o conexiune mentală între consumul de apă si un beneficiu personal pe care vi-l doriţi cu ardoare, hidratarea va deveni o misiune, nu un calvar sau o obligaţie.

8. Păstraţi apa la îndemână

O sticlă de apă purtată în geanta este întotdeauna salvatoare, pentru sănătate şi frumuseţe deopotrivă. Nu plecaţi în deplasări fără această dotare importantă, întrucât atunci când aşteptaţi să vi se facă sete, deja organismul a făcut primul pas către deshidratare.

9. Consumaţi apă împreună cu alcoolul sau cafeaua

Băuturile care deshidratează, mai exact alcoolul şi cafeaua, vă pot afecta starea de sănătate în mod semnificativ. Pentru a contracara efectele cofeinei asupra organismului, consumaţi în paralel şi apă plată din abundenţă.

10. Beţi apă atunci când foamea apare în momente nepotrivite

Momentele în care simţiţi nevoia de o gustare la ore nepotrivite sunt prilejul perfect de a vă suplimenta aportul zilnic de apă. Veţi oferi cavităţii bucale o alinare temporară, vă veţi potoli foamea şi veţi preveni eficient deshidratarea în acelaşi timp.

11. Aromatizaţi apa cu fructe şi legume proaspete

Dacă apa plată nu vi se pare apetisantă, adăugaţi-i un plus de gust printr-o metodă inteligentă – aromatizarea apei cu felii de fructe şi legume proaspete, precum lămâia, portocalele, castraveţii, piersicile, caisele, ananasul, feliile de kiwi etc.

12. Preluaţi apa din surse diversificate

Necesarul zilnic de apă se poate acumula şi din surse alimentare, de aceea asiguraţi-vă că mâncaţi 5-6 porţii de fructe şi legume în fiecare zi: castraveţi, roşii, piersici, pepene verde, pepene galben, rodii, ananas, portocale, mere, pere, prune, caise, fructe de pădure etc.

13. Luaţi pauze de apă la birou

În loc de clasicele pauze de cafea sau ţigară, puteţi să vă luaţi mici răgazuri de relaxare cu un pahar de apă proaspătă. Acest obicei vă va menţine starea de sănătate şi vă va ajuta să vă energizaţi în momentele de moleşeală la birou.

14. Comandaţi prima oară apă la restaurant

Înainte să vă grăbiţi în a comanda vin sau cocktailuri dulci la restaurant, cereţi o sticlă de apă plată, pe care să o sorbiţi încet până aşteptaţi să vină mâncarea şi băutura. Veţi mânca mai puţin şi vă veţi completa eficient aportul zilnic necesar de lichide.

15. Transformaţi consumul de apă într-o competiţie

Un concurs cu titlul de „Cine bea mai multe pahare de apă în fiecare zi” poate fi extrem de benefic sănătăţii membrilor familiei. Lansaţi această competiţie inedită acasă sau la birou şi veţi avea o motivaţie puternică să câştigaţi, din toate punctele de vedere!


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...