(STUDIU) Cum puteți scăpa de răul de mișcare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sărbătorile şi vacanţele însoţite de deplasări pot deveni un iad pentru cei care suferă de rău de mişcare. Cu toţii am mers sau mergem în vacanţe, unele mai extravagante, altele mai simpliste în dependenţă de ce ne permite situaţia financiară şi nu numai. Deşi pentru mulţi ar părea ceva nefiresc, totuşi există şi oameni care nu-şi pot permite vacanţe la distanţă din cauza răului de mişcare, deplasările pentru aceştia pot deveni un adevărat calvar. Călătoriile însoţite de dureri de cap, ameţeli sau cu stomacul întors pe dos, pot fi o experienţă teribilă.

Despre răul de mișcare s-a format o concepție greșită, precum că ar afecta numai copii mici, care nu au încă dezvoltat centrul de echilibru. În realitate însă, sunt şi mulţi adulţi care suferă de aceste afecţiuni, chiar și atunci când trebuie să se deplaseze la câțiva kilometri de casă. Răul de mişcare vă poate surprinde atunci când aveţi de făcut deplasări lungi, dar şi atunci când vă deplasaţi pe distanţe scurte. Există oameni care trebuie să ia toate măsurile atunci când trebuie să ajungă la serviciu cu maşina, autobusul sau trenul.

Ce declanşează problemele la drum? Urechea internă este prevăzută cu receptori ai echilibrului, care percep şi transmit către creier informaţii cu privire la poziţia corpului. Dar şi receptorii vizuali sesizează şi transmit creierului informaţii despre poziţia corpului. Când ne aflăm în maşină, avion sau pe vapor, receptorii din urechea internă percep mişcarea, dar pentru că ne aflăm în poziţie statică, ochii sesizează o aparentă imobilizare. Prin urmare, creierul primeşte două informaţii contradictorii. Din cauza acestui conflict de informaţii, se declanşează starea de rău.

Putem lua câteva măsuri de precauţie, iar cea mai importantă în acest sens este locul pe care stăm în timpul călătoriei. Într-un autoturism, locul din faţă este cel mai bun în cazul în care aveţi rău de mişcare. În avion, optaţi pentru locurile din dreptul aripilor, iar pe vapor, puntea este cea mai potrivită. O altă măsură de precauţie importantă este alimentaţia. Evitaţi alcoolul, cafeaua, mesele copioase, alimentele care fermentează şi băuturile carbogazoase cu două-trei ore înainte de a porni la drum. Toate acestea accentuează disconfortul abdominal.

În timpul călătoriei consumaţi alimente uşor digerabile, în cantităţi mici. Copiii cu rău de mişcare trebuie să fie odihniţi înainte de a porni la drum şi hrăniţi cu alimente uşor digerabile. Atenţie! Dacă au vomat, ei trebuie hidrataţi! Sunt recomandate apa sau ceaiul foarte puţin îndulcit, şi nu sucurile.

Dacă ştiţi că aveţi rău de mişcare, luaţi un sedativ şi un antivomitiv cu o oră înainte de a pleca într-o călătorie. În cazul copiilor, cereţi sfatul pediatrului înainte de a le administra asemenea medicamente.

Vaporul este mijlocul de transport cel mai încriminat de cei care au rău de mişcare. Deplasarea cu acest mijloc de transport dă mai mari bătăi de cap chiar şi decât deplasările cu autobusul, din cauza mirosului de petrol şi a mişcării lente.
Pentru depăşirea homeopatiei este recomandat să luaţi granule cum ar fi: Cocculus, Tabacum, Petroleum si Nux vomica de 9 CH (cate 2 granule din oră în oră, alternând substanţele). Aceste patru remedii intră şi în compoziţia unor specialităţi gata preparate, de luat în ajun, apoi cu o oră înainte şi, în fine, în momentul plecării.

Un foarte bun remediu este şi ghimbirul. Acesta este un antivomitiv eficient, dar este interzis înainte de 6 ani. Faceţi o infuzie cu o bucată de ghimbir proaspăt într-o ceaşcă de apă clocotită şi daţi această băutură copilului sau beţi dvs. cu o jumătate de oră înainte de plecare, apoi, la nevoie, din patru în patru ore.

Copiilor mai mici de 6 ani, daţi-le înainte de plecare o picătură de esenţă de lămâie dulce (Citrus limonum) pe un cub de zahăr sau într-o linguriţă de miere. Reluaţi pe parcursul traseului. Pentru copiii mai mari de 6 ani, folosiţi in acelaşi fel uleiul esenţial de Mentha piperita (mentă iute). În timpul drumului, daţi-i copilului să inspire o batistă impregnată cu câteva picături din acest ulei. Se mai poate aplica în masaj pe tâmple un amestec de uleiuri esenţiale de lămâie, busuioc şi lavandin.

Totodată, efectele nedorite ale răului de mişcare pot fi prevenite apăsând punctul PI 6, între tendoane, la două degete de cutele încheieturii mâinii, pentru a vă ameliora greaţa şi neliniştea. În unele farmacii se găsesc brăţări de presopunctură, care acţionează in acelaşi mod.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...