(STUDIU) Cercetătorii sugerează că occidentalii nu se îngrașă din cauza alimentației

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La baza răspândirii obezităţii ar putea sta nu consumul excesiv de calorii, ci lipsa de activitate fizică, sugerează un studiu realizat recent de oamenii de ştiinţă de la la Stanford University.

Potrivit unor rapoarte, publicate între anii 1988 şi 2010, numărul de calorii ingerate nu a crescut semnificativ, cu toate acestea, incidenţa obezităţii a sporit considerabil. S-a mai observat, în aceste două decenii, un declin considerabil al activităţii fizice în rândul populaţiei.

Acest studiu observaţional nu a identificat o legătură cauză-efect, ci pur şi simplu o corelaţie între inactivitatea fizică şi creşterea în greutate, la nivelul populaţiei; totuşi, dr. Uri Ladabaum, profesor de gastroenterologie, care a condus cercetările, afirmă:

„Cu toate că nu putem trage, din studiul nostru, concluzii privind cauzele şi efectele, descoperirile noastre susţin ideea că sportul şi activitatea fizică sunt factori determinaţi importanţi în tendinţele legate de obezitate.”

„Ceea ce ne-a surprins cel mai mult”, spune specialistul, „a fost amploarea schimbărilor petrecute în ceea ce priveşte activitatea fizică în timpul liber.”

Proporţia femeilor care spuneau că nu desfăşoară niciun fel de activitate fizică a crescut de la 19% la 52% între anii 1998 şi 2010; proporţia bărbaţilor inactivi fizic a crescut, în aceeaşi perioadă, de la 11% la 43%.

În acelaşi interval de timp, prevalenţa obezităţii a crescut, de la 25% la 35% la femei şi de la 20% la 35% în rândul bărbaţilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...