(STUDIU) Atenție la alimentele prăjite sau gătite la grătar şi chiar la cafea: vă îmbătrânesc prematur

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Alimentele gătite prea repede, la temperaturi ridicate, accelerează procesului de îmbătrânire al organismului. Dacă nu vrei să ai un ten ridat înainte de vreme sau să ai stări permanente de oboseală, ai mare grijă ce alegi să mănânci.

Atenţionarea vine din partea Academiei Franceze de Farmacie, care avertizează în privinţa la o varietate de produse, cum ar fi alimentele prăjite, gătite la grătar și chiar cafeaua, compoziţia cărora poate fi alterată şi modificată de temperaturile prea mari de gătire. Este recomandată gătirea la temperaturi mici a produselor, sau chiar în sânge, dacă este vorba de carne, mult mai benefice pentru sănătate decât cele supraîncălzite în timpul pregătirii, sau şi mai rău, rumenite sau arse.

Experții francezi au studiat substanţele, care prezintă un efect spontan asupra organismului sau a produselor alimentare avansate, din cauza glicării avansate, proces numit AGE (Advanced Glycation Endproducts) şi care pot fi formate din zaharuri și proteine, sub influența căldurii.

Studiate timp de treizeci de ani de către experții de la Academia Franceză de Farmacie, acestea s-au dovedit a prezenta efecte nocive, acumulându-se în cantităţi mari în organism, ceea ce aduce la uscarea şi îmbătrânirea pielii. Alte riscuri pentru organism ale acestor substanţe sunt diabetul, insuficienţa renală şi îmbătrânirea generală a corpului.

În acest context, trebuie să menţionăm faptul că oamenii de ştiinţă recomandă să nu supraîncălzim uleiul din tigaie atunci când pregătim ceva, pentru a evita formarea de AGE. De asemenea e nesănătos să prăjim sau rumenim produsele alimentarea prea tare în tigaie sau cuptor.

Conform experților, temperatura de coacere nu trebuie să depășească 120 de grade. Este mai bine să pregătim mâncarea la vapori sau în cuptorul cu microunde, dacă le vrem prăjite sau grilate.

O sugestie pe care mediul academic o lansează ca pe un apel pentru industria alimentară, este că ar trebui să învăţăm să gătim lent preparatele pentru a ne proteja sănătatea de diferite boli, dar şi corpul de îmbătrânire prematură.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...