(STUDIU) A fost descoperită planta ce ar putea învinge cancerul

by Genko Genko

Oamenii de știință australieni au făcut o desoperire uimitoare, care relevă că tutunul deţine secretul pentru a învinge cancerul. Cercetătorii de la Institutul Trobe pentru Ştiinţe Moleculare din Melbourne doresc să folosească mecanismul de apărare al acestei plante pentru a distruge celulele canceroase din organismul uman.

Potrivit cercetătorilor, a fost identificată o moleculă în floarea plantei de tutun care luptă eficient împotriva ciupercilor şi bacteriilor. Ei au fost extrem de surprinşi când au observat că acea moleculă deţine, totodată, capacitatea de a identifica şi de a distruge celulele canceroase.

Denumită NaD1, molecula dezvoltă o structură în formă de cleşte care se prinde de lipidele prezente în membrana celulei canceroase. „Cleştele” moleculei NaD1 distruge membrana celulei canceroase, obligând-o astfel să „explodeze”, expulzându-şi conţinutul în exterior. În acest fel, celulele canceroase nu mai au posibilitatea de a provoca distrugeri în organism.

Aceste studii preclinice au debutat deja la Melbourne şi sunt coordonate de compania de biotehnologie Hexima. „Până acum, testele preliminare s-au dovedit promiţătoare”, a spus Mark Hullett.

„Una dintre problemele majore ale terapiilor anticancer actuale constă în faptul că efectul tratamentului nu este discriminatoriu . În schimb, am descoperit că NaD1 poate să ţintească tumorile canceroase şi are efecte minime sau chiar niciun efect asupra celulelor sănătoase”, a adăugat coordonatorul studiului, Mark Hullett.

Mark Hullett consideră că descoperirea sa va putea avea şi alte aplicaţii terapeutice, precum dezvoltarea unui tratament antibiotic contra infecţiilor microbiene.

CITIȚI ȘI...