(STUDIU) 8 droguri legale, care pot crea dependență

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Chiar dacă mulţi nu ar putea crede, multe dintre drogurile care crează dependență nu sunt ilegale. Ele pot fi găsite în supermarketuri și farmacii, unele dintre acestea chiar și fără prescripție medicală. Cu excepția alcoolului și tutunului, sunt toate medicamente care sunt utilizate, în primul rând, pentru tratamentul anumitor boli și probleme des întâlnite, cum ar fi şi insomnia.

Cu toate acestea, pot fi substanțe foarte periculoase, dacă se consumă în abuz sau sunt folosite în alte scopuri decât cele pentru care sunt recomandate.

Siropul pentru tuse

Deşi pare aproape inofensiv prin definiție, în realitate însă ar trebui întotdeauna să ne informăm dacă siropul pe care medicul ni l-a prescris conține sau nu codeină, un narcotic care poate fi letal dacă este folosit în doze excesive. Trebuie să luăm întotdeauna numai doza recomandată și niciodată amestecat cu alcool, deoarece această combinație poate avea un efect letal.

Alcoolul

Nu creează dependenţă precum heroina sau metamfetamina, dar este o substanță foarte periculoasă. Alcoolul este periculos şi din cauza că problemele pe care le poate crea acesta sunt subapreciate de către societate, mai ales că dependența de alcool nu este una imediată. Primele semne de dependenţă apar în momentul în care cineva bea mai mult de patru doze mici de alcool într-o seară sau peste 14 într-o săptămână. Și riscurile cresc în cazul în care există precedente de alcoolism în familie.

Tutunul

Este unul din drogurile legale cele mai accesibile, iar pentru a deveni dependent e suficient să fumezi doar câteva țigări. Cea care oferă dependenţă este în primul rând nicotina, substanță ce face foarte dificil de renunţat la fumat, chiar mai dificil decât a te lăsa de alcool. Din fericire există remedii, cum ar fi plasturii sau guma de mestecat cu nicotină, care pot ajuta să renunți la fumat.

Opiaceele

Mai multe analgezice, cum ar fi Vicodin, Oxycontin, Percocet şi morfina pot cauza probleme grave de sănătate, deoarece acestea provoacă o dependență puternică. Sunt medicamente ce pot fi folosite în doze foarte mici, care au căpătat o foarte mare întrebuinţare în anii 2000. Acest tip de medicamente ajută la depășirea durerilor, dar ele pot fi înlocuite cu ibuprofen sau naproxen, care sunt la fel de eficiente și nu crează dependență.

Benzodiazepinele

În spatele popularelor nume, cum ar fi Xanax sau Valium se ascund în realitatea amenințări grave. Acestea sunt utilizate împotriva atacurilor de anxietate și de panică, dar mulți oameni le iau pentru unicul scop de a se recupera un pic în linişte și pentru relaxare. Ele sunt, de asemenea, foarte periculoase, în cazul în care se amestecate cu alte droguri sau alcool

Medicamentele împotriva ADHD

Ritalin, Adderall și altele sunt folosite ca medicamente pentru a trata tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate. Cu toate acestea, consumul lor a crescut brusc în ultimul deceniu, cu precădere în rândul elevilor şi studenţilor, care iau aceste substanțe în speranța că îi va ajuta să se concentreze, dar și pentru a studia. Creează dependenţe grave și pot cauza reacții adverse, cum ar fi halucinațiile și tahicardia.

Medicamentele împotriva insomniei

Unele medicamente, cum ar fi Ambien, îi pot ajuta cu adevărat pe cei care suferă de insomnie. Dar acestea nu ar trebui să fie luate pentru mai mult de două zile consecutiv, pentru că după a treia devine practic imposibil de a adormi fără ele, altfel spus, creează dependenţă. Ele pot provoca de asemenea, anxietate și iritabilitate și chiar provoca amnezie

Steroizii anabolizanți

Sunt variații sintetice de testosteron şi se folosesc pentru a creşte masa musculară a bolnavilor de cancer sau SIDA. Însă, de multe ori acestea sunt utilizate în abuz de către persoanele care doresc să-şi sporească efectele exerciţiilor fizice. Utilizarea continuă a steroizilor anabolizanţi poate provoca modificări severe ale dispoziției, iritabilitate, paranoia și agresivitate. Afectează rinichii, ficatul și inima.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...