Streleț: „Kroll cere exagerat de mult pentru faza de recuperare a banilor”

by Genko Genko

Compania Kroll, care a realizat prima parte a investigației privind jaful din sistemul bancar și care urmează să investigeze în continuare cazul, cere exagerat de mulți bani, spune prim-ministrul Valeriu Streleț.

Potrivit acestuia, autoritățile urmează să analizeze dacă Republica Moldova va semna sau nu contractul cu compania Kroll, la mijloc fiind și suma „exagerat de mare” de bani, pe care compania o cere pentru a continua investigațiile.

„Deocamdată rămânem în negocieri cu unicul ofertant – compania Kroll. Urmează să luăm decizii în zilele următoare, după ce vom afla răspunsul la câteva întebări. Contractul va fi confidenţial. Problema este şi în bani. Exagerat de mult pentru faza de recuperare”, a declarat Streleţ, după Ședința Comitetului pentru Stabilitate Financiară.

Compania Kroll, care a realizat prima parte a investigației privind jaful din sistemul bancar, este singura care a depus o ofertă pentru continuarea cercetărilor.

Amintim că în raportul Kroll, investigatorii arată clar cu degetul în direcția primarului nou ales al Orheiului, Ilan Șor, ca principal vinovat pentru crearea problemelor din sistemul bancar.

„Ceea ce este neclar în prezent este dacă el (Ilan Șor n.r.) a acționat de unul singur sau a fost vorba de acțiuni concertate, cu participarea altor părți”, se arată în una dintre concluziile raportului Kroll.

Totodată, autorii raportului îndeamnă la demararea unei investigații în urma căreia să fie identificați adevărații beneficiari ai acestor tranzacții și punerea în aplicare a unei strategii de recuperare a fondurilor risipite în mod fraudulos.

CITIȚI ȘI...