Streleț: Kroll cere 60% din banii care ar urma să fie recuperați

by Genko Genko

Compania Kroll, care a realizat prima parte a investigației privind jaful din sistemul bancar și care urmează să investigeze în continuare cazul, cere exagerat de mulți bani, mai exact 60% din suma care va fi recuperată, spune prim-ministrul Valeriu Streleț.

Potrivit acestuia, autoritățile urmează să analizeze dacă Republica Moldova va semna sau nu contractul cu compania Kroll, întrucât reprezentanții acesteia solicită 60% din suma de bani care va fi recuperată, a spus Streleț în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.

„Dacă vor fi recuperați 100 de mii de lei, Kroll vrea 60 de mii din această sumă. Trebuie să negociem puțin partea ce ține de recuperarea banilor. Am spus că termenul limită este joi, zi în care compania Kroll ne va anunța dacă acceptă sau nu o negociere la acest capitol. Dacă nu va accepta, vom anunța public”, a spus Streleț.

Deși spune că, compania Kroll cere exagerat de mult pentru recuperarea banilor, iar autoritățile sunt indecise privind continuarea anchetă, premierul a ținut să menționeze că „această mega-fraudă trebuie să fie investigată, vinovații trebuie să fie pedepsiți și banii trebuie să fie recuperați”.

Compania Kroll, care a realizat prima parte a investigației privind jaful din sistemul bancar, este singura care a depus o ofertă pentru continuarea cercetărilor.

Amintim că în raportul Kroll, investigatorii arată clar cu degetul în direcția primarului nou ales al Orheiului, Ilan Șor, ca principal vinovat pentru crearea problemelor din sistemul bancar.

„Ceea ce este neclar în prezent este dacă el (Ilan Șor n.r.) a acționat de unul singur sau a fost vorba de acțiuni concertate, cu participarea altor părți”, se arată în una dintre concluziile raportului Kroll.

Totodată, autorii raportului îndeamnă la demararea unei investigații în urma căreia să fie identificați adevărații beneficiari ai acestor tranzacții și punerea în aplicare a unei strategii de recuperare a fondurilor risipite în mod fraudulos.

CITIȚI ȘI...