Streleț a demonstrat de ce trebuie să demisioneze

by Genko Genko

Noaptea trecută, după ce mi-am petrecut seara în Orașul Demnității, alături de sutele de cetățeni care stau acolo de mai bine de o săptămână, am urmărit înregistrarea emisiunii cu Streleț, de la Pro TV.

Din păcate din nou am văzut aceeași atitudine total arogantă și lipsită de rațiune, cu care actuala putere ne-a obișnuit în ultimele zile, în pline proteste de amploare.

Streleț, spre exemplu nu se simte vinovat absolut deloc pentru situația din țară, deoarece, spune el, este prim-ministru de 40 și nu știu câte zile.

Același Streleț care a fost lider de fracțiune parlamentară aflată la putere în perioada în care s-au furat miliarde, s-au făcut atacuri raider, s-a renunțat la pachetul majoritar la BEM sau s-a dat Aeroportul lui Shor.

Streleț spune că revendicările protestatarilor, privind demisia președintelui și a Guvernului, urmate de alegeri anticipate, sunt iraționale.

Dar în același timp, chiar dacă moderatoarea a insistat în nenumărate rânduri, a refuzat categoric să vorbească despre demisiile procurorului general, a guvernatorului BNM, a șefilor CNA, CEC, CCA și CNI. Solicitări înaintate de protestatari încă de la 5 aprilie. De fiecare dată, în cadrul emisiunii, Streleț a invocat analize, rapoarte și discuții, refuzând să dea un răspuns clar. 

Streleț nu se simte vinovat că unul ca Ilan Shor este primar al Orheiului, ba chiar a întrebat-o pe moderatoare dacă-l consideră în vreun fel vinovat.

Însă Streleț nu a spus că el, cu mâna lui, i-a votat pe Gurin și Chetraru (cei care ar trebui să-l trimită pe Shor la pușcărie) în funcțiile pe care le au. Tot el i-a protejat pe aceștia în toată perioada în care s-au aflat în funcții, în calitatea sa de lider al alianței de guvernare.

O spun din nou, din păcate Streleț refuză să conștientizeze situația la care s-a ajuns. Nu mai ai cum să vorbești de reforme atunci când în 6 ani ai demonstrat pe deplin că nu le poți face. Nu ai cum negociezi cu protestatarii, atunci când tu pui sub semnul întrebării legitimitatea solicitărilor demisiei procurorului general, a guvernatorului BNM sau a șefului CNA. Pentru că nu poate fi nimic mai clar decât vina acestor instituții în jaful miliardului, a atacurilor raider, a spălărilor de bani și a multor altor acțiuni care au adus Moldova unde este astăzi.

Pe mine acest premier m-a convins încă o dată că solicitările înaintate în Piața Marii Adunări Naționale, privind demisia sa, sunt perfect raționale.

El este emanația lui Plahotniuc și Filat. Recunoaște acest lucru și demonstrează că nu va ieși din indicațiile șefilor de partid. Iar cel mai bun exemplu este cel cu Leancă, pe care l-a acuzat că ar fi făcut gafe monumentale în perioada mandatului de premier, iar când a fost întrebat de ce o spune abia acum, a răspuns că „din solidaritate de partid”.

Ei bine, un tip solidar cu Plahotniuc și Filat nu poate să aibă vreun drept moral de a fi premier.

Acest sistem politic corupt nu mai poate fi capabil să facă schimbări, reforme reale. Aceste schimbări ar însemna cătușe pe mâinile celor ce ar trebui să le implementeze.

Alex Cozer

PS: Un mesaj de pe un cort instalat în Piața Marii Adunări Naționale

12002773_409694109238116_2313733877737120761_n

CITIȚI ȘI...