Strada pietonală din Chișinău ar putea purta numele compozitorului Eugen Doga

by Genko Genko

Strada pietonală, recent construită în centrul capitalei, ar putea purta numele maestrului Eugen Doga. O propunere în acest sens a lansat edicul Chișinăului Dorin Chirtoacă.

Acesta a subliniat necesitatea redenumirii și a altor străzi din Chișinău, care nu au relevanță pentru istoria Republicii Moldova.

„Este o personalitate care ne-a dus faima în toată lumea. Oare este cazul ca omul să nu mai fie în viaţă pentru a fi denumită o stradă? Vin cu propunerea ca strada pietonală să poarte numele maestrului”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Acesta a spus că redenumirea străzilor este o problemă delicată, dar în cazul în care denumirile actuale nu sunt relevante, străzile ar trebui să poarte nume noi.

Dorin Chirtoacă a cerut, totodată, întocmirea unui registru cu personalități în viață care ar urma să primească numele unor străzi în Chișinău.

De menționat că celebrul vals din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară”, scris de Eugen Doga, este una dintre cele mai faimoase compoziţii muzicale ale secolului XX.

Maestrul are la activ mai multe cântece, printre care: „Curcubeul alb”; „Primăvara omenirii”; „Vocea omenească”, dar și poeme simfonice, cum ar fi: „Inima veacului”.

CITIȚI ȘI...