Stefan Füle: „Autorităţile trebuie să examineze doleanţele oamenilor în mod serios”

by Genko Genko

„Orice demonstrație, orice expresie liberă a opiniilor, orice încercare de a cere socoteală celor de la putere printr-un dialog direct, este un exercițiu sănătos pentru democrație”, a declarat Stefan Füle, fostul comisar european pentru extindere și politica vecinătății, comentând protestele de la Chișinău, care au izbucnit pe 6 septembrie.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Füle a atras atenția că este greșit din partea oricărui politician să creadă că „nu va mai fi bănuit de corupție” numai pentru că se declară pro-european.

În acest moment, crede însă Füle, lucrul „cel mai important este ca lumea să se exprime liber, iar autoritățile să examineze cu seriozitate acuzațiile și la nevoie, să le ancheteze cu seriozitate”.

Referindu-se la motivele care au scos lumea în stradă la Chișinău, Füle reamintește că de mulți ani Comisia Europeană a atras atenția că problema „corupției este una din cele mai mari amenințări la adresa democrației, indiferent dacă alegi să mergi spre Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală”.

Întrebat dacă se mai poate vorbi despre Moldova, ca despre o poveste de succes, fostul comisar european pentru extindere atrage atenţia că succesul sau eşecul depind numai de ţara respectivă.

CITIȚI ȘI...