(RAPORT) Statul Islamic trebuie să continue să se extindă pentru a supravieţui

by Genko Genko

Un grup de experţi internaţionali estimează într-un raport publicat vineri că, pentru a rămâne viabilă din punct de vedere financiar, gruparea Statul Islamic (SI) trebuie să continue să-şi extindă teritoriul pe care îl controlează în Irak şi Siria şi să obţină controlul asupra mai multor resurse.

Grupul Financial Action Task Force (FATF) apreciază în raport că nevoia grupării islamiste de mari sume de bani pentru a guverna zonele pe care le-a cucerit ridică întrebări asupra perioadei în care îşi va putea finanţa actualul nivel de activitate.

„Pentru a-şi menţine managementul financiar şi nivelul de cheltuieli în zonele în care operează, (gruparea SI) trebuie să fie capabilă să cucerească teritorii suplimentare pentru a exploata resursele”, se menţionează în document.

FATF, care este format din oficiali guvernamentali din întreaga lume ce activează în domeniul combaterii spălării banilor, notează că gruparea a generat mari sume de bani însuşindu-şi câmpuri petrolifere sau în urma unor activităţi infracţionale. Practic, raportul precizează că cea mai mare parte a banilor provine din jefuirea băncilor şi a fermelor, vânzarea de petrol, răpiri pentru răscumpărare, plăţi din străinătate şi donaţii.

Business Insider

Business Insider

„Tăierea acestor surse de venit reprezintă atât o provocare, cât şi o oportunitate pentru comunitatea globală de a învinge această organizaţie teroristă”, se mai menţionează în raport, citat de Agerpres.

Degradarea resurselor financiare ale grupării este unul dintre aspectele campaniei conduse de SUA de a distruge SI, care cuprinde de la atacuri militare, până la contracararea efectelor propagandei.

Raportul notează că loviturile aeriene ale SUA şi ale aliaţilor lor asupra exploatărilor petroliere ale SI, precum şi căderea preţului petrolului şi nevoia grupului de produse din petrol rafinat au dus la „o diminuare semnificativă” a veniturilor sale.

FATF mai precizează că „este nevoie să se identifice mai bine originea, intermediarii, cumpărătorii, transportatorii, traderii şi rutele folosite prin care petrolul produs în teritoriul controlat de SI este traficat”. De asemenea, grupul face apel la guverne să depună mai multe eforturi pentru a combate colectarea de fonduri online, prin aşa-numitul „crowd-funding” şi alte moduri de finanţare bazate pe donarea de bani.

CITIȚI ȘI...