Statul Islamic a pierdut ultimul mare oraş din Irak. Jihadiştii mai controlează doar două oraşe de la graniţa cu Siria

by Genko Genko

Organizaţia teroristă Statul Islamic (SI) a pierdut joi oraşul Hawija, ultimul mare centru urban pe care îl ocupa în Irak, şi se află acum sub asediu în Siria.

La trei ani de la ascensiunea fulgerătoare din Irak şi Siria, Statul Islamic se află acum pe punctul de a-şi pierde „califatul“. Joi, forţele irakiene i-au alungat pe jihadiştii din cadrul SI din Hawija, ultimul mare oraş din Irak ocupat de către aceştia din urmă. Operaţiunea de eliberare a acestei localităţi situate la 280 de kilometri nord de capitala Bagdad a durat aproape două săptămâni.

Statul Islamic mai ocupă două localităţi în Irak, şi anume Rawa şi Al-Qaim, situate în provincia vestică Al-Anbar, la graniţa cu Siria.

În Siria, o ţară aflată de şase ani în război, Statul Islamic este atacat din mai multe părţi. Jihadiştii din cadrul SI sunt pe cale să piardă Rakka, oraşul proclamat drept capitală a califatului lor, şi încearcă cu ultimele puteri să păstreze controlul asupra provinciei Deir ez-Zor, la graniţa cu Irak.

„Peste 41.500 de kilometri pătraţi au fost recuperaţi şi peste patru milioane de irakieni eliberaţi“ în cei trei ani de operaţiuni împotriva jihadiştilor, s-a felicitat Coaliţia Internaţională anti-SI într-un comunicat publicat după victoria de la Hwaija.

Aproximativ 12.500 de civili au fugit din Hawija la începutul ofensivei, potrivit ONU. Unii dintre ei au povestit calvarul prin care au trecut, mărturisind că au fost folosiţi drept scuturi umane de către jihadişti.

Deşi suferă pierderi pe teren, Statul Islamic continuă să revendice atentate sângeroase.

CITIȚI ȘI...