Soros avertizează: Uniunea Europeană, în pericol de moarte

by Genko Genko

Miliardarul american George Soros crede că Uniunea Europeană se află în pericol de moarte din cauza incapacităţii liderilor politici de a găsi soluţii viabile pentru criză refugiaţilor.

Într-un editorial din New York Review of Books, Soros se arată îngrijorat de dimensiunea căpătată de criză refugiaţilor din Europa şi arată câteva soluţii financiare la care organismele europene ar trebui să apeleze de urgenţă, potrivit CNBC.

O şansă rezonabilă

„Solicitanţii de azil sunt disperaţi. Refugiaţilor legitimi trebuie să li se acorde o şansă rezonabilă de a ajunge în destinaţiile dorite din Europa”, arată miliardarul în textul său.

În plus, consideră Soros, blocarea refugiaţilor în Grecia nu face altceva decât să accentueze criza financiară cu care se confruntă Atena.

În 2015, mânaţi din spate de ororile războaielor din Siria, Irak, Afganistan şi ţările din nordul Africii, peste 1 milion de imigranţi au traversat apele Mediteranei sau ale Mării Egee pentru a intra în Europa.

Câteva sute de mii dintre aceştia sunt în continuare în Grecia, ca urmare a blocadei impuse de ţările de pe traseul balcanic la frontiere.

„Liderii europeni trebuie să îmbrăţişeze ideea că, pentru a se adresa eficient crizei refugiaţilor, trebuie să crească volumul de fonduri alocate, în loc să strângă în fiecare an bani cu ţârâita.

Cheltuirea unor sume de bani mai mari încă de la început ar permite Uniunii să răspundă în mod efectiv la unele dintre cele mai periculoase consecinţe ale crizei refugiaţilor”, consideră miliardarul.

Calculele lui Soros

Din punctul de vedere al lui George Soros, Europa nu ar trebui să primească decât între 300.000 şi 500.000 de refugiaţi anual, relocarea acestora în ţările membre UE fiind astfel mult uşurată.

În schimb, oficialii de la Bruxelles ar trebui să aprobe din start alocarea a 30 de milioane de euro anual pentru integrarea acestora în ţările adoptive.

„30 de miliarde sună ca o suma enormă, dar nu este, odată ce o priveşti din perspectiva corectă. Eşecul în a asigura banii necesari pentru primirea refugiaţilor ar putea costa Uniunea mult mai mult.

Există un pericol real că această criză a refugiaţilor să pună în pericol existenţa spaţiului Schengen”, avertizează Soros.

Tot el consideră că reprezentanţii Comisiei Europene ar trebui să regleze problema finanţării prin rectificarea Bugetului Multianual al Uniunii şi creşterea TVA pentru a rezolva această chestiune.

Un răspuns urgent la criza ce ameninţă coeziunea blocului continental îl pot da chiar fondurile aflate la dispoziţia Mecanismului Financiar de Stabilitate, în valoare de 60 de miliarde de euro.

Banii ar putea fi folosiţi pentru a emite bonduri europene cu dobândă redusă, susţine miliardarul.

„De-a lungul timpului, guvernele au emis bonduri pentru a răspunde stărilor de urgenţă. Acesta este cazul şi în Europa de astăzi. Când au de gând să-şi folosească ratingul triplu A dat Europei, dacă nu într-un moment când Uniunea se află în pericol de moarte?”, comentează George Soros.

CITIȚI ȘI...