(SONDAJ) În ultimii cinci ani viața moldovenilor s-a înrăutățit

by Genko Genko

Majoritatea moldovenilor consideră că în ultimii cinci ani viața s-a înrăutățit. Datele respective se conțin în sondajul de opinii cu tematica „Calitatea vieţii – probleme sociale”, prezentat astăzi de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Potrivit autorilor sondajului, 39,5% din respondenți consideră că în comparație cu cinci ani în urmă moldovenii trăiesc „mai rău”, iar 16,6% au calificat starea de lucruri drept „cu mult mai rău”, în timp ce doar 11,7% consideră că viața s-a îmbunătățit. De menționat că doar 0,1% din respondenți au notat „cu mult mai bine”.

Printre problemele prioritare participanții la sondaj au remarcat salariile și pensiile mici – 56,9%, prețurile mari – 50,3%, sărăcia – 37,3%, viitorul copiilor – 29,6% și corupția – 29,1%.

Sondajul mai relevă o descreștere masivă a încrederii populației față de instituțiile statului. Astfel, la întrebarea „la cine apelaţi după ajutor atunci când aveţi o problemă, pe cine de obicei vă bazaţi că vă vor oferi ajutor?”, doar 3,6% din respondenți au preferat poliția, administrația publică locală – 2,9%, asistența socială – 1,5%.

Ceilalți participanți la sondaj au preferat să apeleze la membri ai familiei – 67,4%, rude – 16,7 și prieteni, cunoscuți – 11,4.

Sondajul respectiv a fost efectuat pe un eșantion de 1 109 persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, în 13 regiuni geografice, care coincid cu unitățile administrativ teritoriale de până la revenirea la raioane.

CITIȚI ȘI...