(SONDAJ) Rușii, ca și moldovenii; Procent identic al celor care regretă destrămarea URSS

by Genko Genko

Majoritatea rușilor regretă căderea Uniunii Sovietice, arată datele unui sondaj de opinie efectuat de agenția Levada Center. Interesant este că rezultatul este practic identic cu cel din Republica Moldova.

Aproximativ 56% din respondenți au spus că regretă căderea comunismului, în timp ce 28% au afirmat că nu simt niciun regret, informează agenția Interfax, potrivit The Moscow Times. O pondere de 16% nu au oferit niciun răspuns.

stgsse

Din cei care nu sunt fericiți din cauza căderii comunismului, 53% au afirmat că le este dor de sistemul economic centralizat, iar 43% regretă pierderea de putere a Rusiei pe scena mondială.

Alți ruși au spus că acum este mai greu să călătorească în lume și că există mai multă neîncredere reciprocă și amărăciune în lume.

Cei care au spus că nu regretă sfârșitul Uniunii Sovietice au afirmă că ideologia comunistă este epuizată total, că povara cheltuielilor militare a apăsat pe economia țării și că rușii de rând au avut parte de sărăcie și stagnare.

Cercetarea a fost făcută în perioada 18 noiembrie- 21 noiembrie printre 1.600 de ruși domiciliați în 134 de orașe și sate.

Moldovenii, tot în proporție de 56% regretă destrămarea URSS

Interesant este faptul că un procent similar al celor care regretă destrămarea URSS avem și în Republica Moldova. Potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, realizat în luna octombrie, exact 56% din cetățenii țării noastre au menționat că le pare rău că blocul sovietic nu mai există.

gtaes

CITIȚI ȘI...