(SONDAJ) Refugiații trezesc în Germania temeri comparabile cu terorismul sau dezastrele naturale

by Genko Genko

Jumătate dintre germani se tem că creșterea numărului de migranți va duce la tensiuni etnice, estimează un sondaj anual dat publicității joi, în contextul în care Germania anticipează 800.000 de solicitanți de azil în acest an, relatează DPA.

Grupul R+V din domeniul asigurărilor a efectuat un sondaj de opinie pe un eșantion de 2.400 de persoane, sociologii ajungând la concluzia că chestiunea migranților îi îngrijorează pe 49% dintre germani, cu șase procente mai mulți decât anul trecut.

Pe o scară a temerilor, această preocupare față de problema refugiaților este comparabilă cu frica de dezastre naturale (53%), de terorism (52%) sau de situația de a ajunge dependenți de asistența medicală pentru o boală în stadiu terminal (49%).

În condițiile în care comunitățile din întreaga Germanie construiesc sau reamenajează alte spații pentru a răspunde numărului tot mai mare de migranți, cancelarul german Angela Merkel a declarat în cursul săptămânii că țara poate face față situației. Singura opoziție publică față de primirea migranților este cea exprimată de reprezentanții extremei drepte, notează DPA și Agerpres.

R+V a efectuat un sondaj separat privind atitudinea germanilor față de criza din zona euro, care a ajuns la concluzia că două treimi dintre aceștia sunt îngrijorați că națiunea lor va purta povara faptului că vecinii din zona euro s-au împrumutat excesiv și au avut un management deficitar.

Această temere a crescut în pondere cu patru procente în rândul germanilor în ultimul an, până la 64%, în contextul în care Grecia nu a reușit să se întoarcă la o economie sănătoasă, iar în presa internațională au predominat titlurile privind necesitatea unui al treilea plan de asistență financiară pentru statul elen.

CITIȚI ȘI...