(SONDAJ) Partidul lui Merkel, la cel mai scăzut nivel din ultimul an, pe fondul crizei refugiaților

by Genko Genko

Sprijinul pentru Uniunea Creștin-Democrată (CDU), partidul conservator al cancelarului Angela Merkel, a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimul an, ajungând la 38,5%, din cauza îngrijorării cetățenilor legate de criza refugiaților, indică marți un sondaj INSA, transmite DPA.

Ancheta, realizată pentru cotidianul Bild, arată o scădere de un punct procentual pentru partidul dnei Merkel față de săptămâna trecută, dar și pentru Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul de coaliție al conservatorilor, ajuns la 23,5%.

Aceasta înseamnă că sprijinul general pentru „marea coaliție” de guvernare se situează la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, de la precedentele alegeri.

Cancelarul a primit critici, mai ales din rândul conservatorilor, pentru faptul că încurajează valul de migrație către Germania, în condițiile în care autoritățile locale și regionale depun eforturi serioase pentru a face față afluxului de migranți și refugiați, al căror număr se așteaptă să ajungă la 800.000 în acest an.

„Criza refugiaților provoacă probleme în primul rând în tabăra conservatoare, iar marea coaliție este mai slabă ca oricând”, a explicat directorul INSA, Hermann Binkert, pentru Bild.

Conform aceluiași sondaj, Verzii au crescut cu un punct procentual, ajungând la 10,5%, aceeași cotă având-o și Die Linke, stânga radicală, care a urcat o jumătate de punct procentual.

Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) și Partidul Liber-Democrat (FDP) rămân la aceleași procente, de 6%, respectiv 4%.

În Germania, viitoarele alegeri legislative vor avea loc în 2017.

CITIȚI ȘI...