Sochi 2014. Ziua 14

by Genko Genko

A fost ziua canadienilor, cei ce au organizat ultima ediţie de JO de iarnă , şi a ruşilor, care o organizează anul acesta. Deasemenea, un rezultat mare a obţinut şi Ucraina, care trece prin cea mai grea perioadă din ţară în ultimele decenii.

Biatlon
Ştafeta feminină de 4x6km a adus prima medalie de aur pentru Ucraina, care mai avea pînă acum doar un bronz, deasemenea obţinut de o biatlonistă. Surorile Vali şi Vita Semerenko, precum şi Yulia Dzyma şi Olena Pidhrushna au urcat pe prima treaptă a podiumului, devansîns ştafetele Rusiei şi Norvegiei, care au luat argint, şi respectiv, bronz. Podiumul a fost influenţat şi de ghinionul pe care l-au avut alte 2 pretendente la medaliile de aur, Franţa şi Germania. Nemţoaicele au avut probleme cu Fraziska Preuss care a căzut. A avut de suferit şi arma sportivei. Secundele bune pierdute au influenţat şi asupra moralului următoarelor 3 componente. Franţa a avut probleme mult mai mari. Prima a intrat M-L. Brunet. Franţuzoaica a tras cu 0, însă ceva mai tîrziu şi-a pierdut cunoştinţa şi a căzut jos. Franţa nu a mai continuat cursa, Brunet nerevenindu-şi chiar după cîteva minute.

Schi alpin
Mikaela Shiffrin din SUA a cîştigat aurul olimpic, fiind cea mai bună după ambele manşe în proba de slalom. 2 austrice au completat podiumul: Mariles Schild a luat argintul iar Kathrin Zettel-bronz. 88 de sportive au luat startul, însă lipsa de experienţă a multora dintre ele şi-a spus cuvîntul. Astfel, după prima manşă au abandonam 28 de sportive, iar din cele 60 calificate, alte 11 au abandonat. Astfel, doar 49 din 88 sportive au reuşit să încheie ambele manşe cu succes. Unele sportive au strîns peste 50 de secunde în spatele americancei.

Curling
S-a terminat şi competiţia masculină la curling. În finala mică, Suedia a cîştigat dramatic meciul cu China. După 9 enduri din 10, Chinezii conduceau cu 4-3. Suedezii au egalat şi au dus meciul „în prelungiri”. Acolo tot suedezii au fost mai buni, acumulînd chiar 2 puncte. Scor final, 6-4. În marea finală, Canada nu a avut probleme cu Marea Britanie. 9-3 s-a terminat meciul „de finală” care a ţinut doar 8 enduri. Canada cîştigă un aur olmipic care poate fi crucial în clasamentul pe medalii.

Freestyle
Astăzi a avut loc şi skicross-ul feminin. După ce ieri, la masculin, am avut 3 francezi pe podium, astăzi franţuzoaica David a căzut în Marea finală de 4, ratînd podiumul. Canadianca Thomson a luat aurul, fiind urmată pe podium de compatrioata Serwa. Suedeza Holmlund s-a ales cu medalia de bronz.

Hockey
S-au aflat finalistele celui mai aşteptat meci de la Olimpiadă: finala masculină la hockey pe gheaţă. Canada a învins la limită SUA, scor 1-0, şi e favorită în finala cu Suedia, care a învins Finlanda, scor 2-1. În finala mică, mîine vor juca Finlanda şi SUA, iar pomîine, în ultima zi de concurs, se va juca Marea Finală între Canada şi Finlanda.

Short track
Competiţia a revenit cu 3 seturi de medalii într-o singură zi. Coreeanul naturalizat de ruşi, Victor An a cîştigat 2 medalii de aur într-o singură zi. Mai întîi s-a impus în proba de 500 m masculin, ca după asta să conducă echipa Rusiei către un alt aur olmipic. Podiumul probei de 500 m a fost completat de chinezul Wu şi canadianul Cournoyer. În proba pe echipe masculină, după cum am spus, a fost cîştigată de Rusia, iar podiumul a fost completat de SUA şi China. Deasemeana, a avut loc şi proba feminină de 1000 m S-a impus coreeanca Park. Pe 2 a fost chinezoaica Fan, iar o altă coreeanca, Shin a luat bronzul.

Patinaj viteză
În cadrul probei de patinaj viteză au avut loc fazele eliminatorii în proba masculină de urmărire. Koreea şi Olanda vor lupta pentru aurul olmipic, în timp ce Polonia şi Canada vor disputa medaliile de bronz. Pentru a face mai dinamică competiţia de mîine, se vor mai desfăşura cîteva meciuri pentru clasare.

CITIȚI ȘI...