Sindicatele acuză autoritățile că tergiversează majorarea salariului minim pe ţară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sindicatele cer Parlamentului ca în proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 să fie prevăzute resursele financiare necesare pentru asigurarea majorării salariului minim pe țară până la nivelul minimului de existență și o ulterioară stabilire a acestuia în raport de 50 la sută din salariul mediu pe economie.

O Declarație în acest sens a fost expediată miercuri, 14 decembrie, președintelui Parlamentului, Adrian Candu, președintelui Comisiei parlamentare economie buget și finanțe, Ștefan Creangă și președintelui Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Oxana Domenti.

„Salariul minim pe țară nu a fost modificat din 1 octombrie 2014, fiind stabilit la acea dată în mărime de 1000 de lei. Pornind de la faptul că din anul 2014 până în prezent evoluția socială și economică a avut repercusiuni negative asupra nivelului de trai și a puterii de cumpărare a veniturilor salariaților, a crescut indicele prețurilor de consum cu circa 119,0%, a sporit minimul de existență cu 8,8%, salariul minim pe țară acoperind doar 55,0% din acesta, este imperios necesară majorarea salariului minim pe țară”, se arată în declarația sindicatelor.

Salariul minim în Republica Moldova, în comparație cu cel din țările din regiune, este cel mai mic – de doar circa 46 de euro. Spre exemplu, în România, salariul minim brut este de circa 277 de euro, în Rusia – circa 117 euro, în Ucraina – 58 de euro și urmează a fi dublat de la începutul anului 2017.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...