Simpatizanții PSRM protestează la sediul ANRE: „Jos tariful la căldură”

by Genko Genko

Mai mulți deputați, consilieri municipali, membri și susținători ai Partidului Socialiștilor protestează astăzi în fața sediului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică împotriva majorării tarifelor la energia electrică și energia termică, cerute de SA „Termoelectrica”.

Aceștia sunt revoltați de faptul că ANRE examinează cererea SA „Termoelectrica”, în care se cere majorarea tarifului pentru producerea energiei electrice cu 12,3%, până la 179,51 bani/kWh, și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor cu 27,4%, până la 1257,38 lei/Gcal,

Manifestanții susțin că decizia de majorare a tarifului nu este justificată.

De menționat că, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a decis acum câteva zile să satisfacă cererea SA „Termoelectrica”. Astfel, energia electrică și căldura livrată consumatorilor s-ar putea scumpi în prag de iarnă.

Directorul întreprinderii, Veaceslav Eni, spune că scumpirile sunt dictate de majorarea cos­tu­ri­lor de producere şi de livrare a energiei electrice și termice de la ultima ajustare a tarifelor care a avut loc în octombrie 2011.

Solicitarea întreprinderii a fost criticată însă de unii experți în energetică, care consideră că majorarea tarifelor este prea mare, iar solicitarea este cauzată de furtul miliardului de dolari din sistemul financiar-bancar moldovenesc.

De menționat că, în pre­zent, tari­ful la ener­gia elec­trică este de 159,78 lei/ kWh, iar la ener­gia ter­mică – 987 lei/Gcal. Ast­fel, dacă se acceptă soli­ci­ta­rea între­prin­de­rii „Ter­mo­e­lec­trica”, tari­ful la ener­gia elec­trică se va majora cu circa 20 de lei, iar cel al ener­giei ter­mice cu 270 de lei.

CITIȚI ȘI...