Și dacă Donald Trump nu se instalează la Casa Albă? Primarul New Yorkului își pune întrebarea

by Genko Genko

Ce-ar fi dacă Donald Trump decide să nu se instaleze la Washington și să își păstreze reședința principală la New York? Chestiunea poate părea absurdă, dar primarul celui mai mare oraș american, democratul Bill de Blasio, a întreținut îndoiala vineri, scrie AFP.

După alegerea sa, omul de afaceri, care a trăit întotdeauna la New York, aproape nu a părăsit Manhattanul. El și-a petrecut cea mai mare parte a timpului retras împreună cu familia și consilierii în apartamentele din „Trump Tower”, situat în centrul unuia din cartierele cele mai animate din Statele Unite, pe 5th Avenue, nu departe de Central Park.

„Nu am cunoscut niciodată o asemenea situație la New York”, a subliniat Bill de Blasio.

Chiar dacă nu a prezentat date exacte, dispozitivul de securitate necesitat de prezența președintelui ales, în acest megalopolis obișnuit din 2001 să trăiască sub amenințarea teroristă, este cu mult mai important decât în timpul adunărilor generale anuale ale ONU, în opinia sa. La acestea participă, totuși, zeci de șefi de stat și de guvern.

Autoritățile de la New York, care prevăd în perspectiva apropierii sărbătorilor de iarnă să întărească și mai mult măsurile de securitate și restricțiile de circulație în vigoare în jurul Trump Tower, se așteaptă ca Donald Trump să rămână în Manhattan pentru cele „65 de zile care au mai rămas” până la învestitura sa la Washington, la 20 ianaurie.

Și după aceea? Bill de Blasio, care a avut o lungă întâlnire miercuri cu Donald Trump, a refuzat „să ghicească”.

„Cred că președintele ales trebuie mai întâi să-și preia funcția și să experimenteze viața la Casa Albă înainte de a lua decizia bună pentru el și familia sa (…) Când își va prelua mandatul de președinte, va avea avea nevoie să fie frecvent la Washington și să gestioneze situații care nu pot fi gestionate decât de la Casa Albă. Dar nu trebuie să judecăm nimic dinainte…”, a declarat primarul New Yorkului.

Indiferent ce se va întâmpla, Bill de Blasio nu și-a ascuns dorința de a limita cheltuielile. Și să obțină din partea guvernului federal „o rambursare la maxim” a costurilor suportate.

În afara polițiștilor suplimentari și a unităților antiteroriste desfășurate 24 de ore din 24, el s-a referit la pierderile suportate de numeroșii comercianți din vecinătate, cauzate de ambuteiaje și frecventele manifestații anti-Trump. Și a solicitat ajutorul newyorkezilor cerându-le „să evite cât mai mult posibil să evite să vină cu mașina” în cartier.

CITIȚI ȘI...