Shor iese la rampă: Marile probleme, de pe timpul lui Negruță. Dodon aberează

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Controversatul om de afaceri Ilan Shor, fostul șef al consiliului de administrație al BEM, a ieșit joi într-o conferință de presă în care a vorbit despre problemele apărute în sistemul bancar.

Shor, care figurează ca bănuit în dosarele privind creditele de miliarde de la BEM și Banca Socială, susține că la Banca de Economii există probleme încă din anii ’90, dar că cea mai mare gaură s-a produs în 2013, în perioada în care „Veaceslav Negruță era ministru al Finanțelor”.

„În acea perioadă domnul Negruță deținea principala responsabilitate pentru situația de la bancă”, a declarat Shor.

El a venit cu câteva exemple în acest sens, de către BEM acordându-se mai multe „credite neperformante” unor companii care au pus în gaj bunuri ce „valorau mult mai puțin decât suma creditelor”.

Omul de afaceri susține că „90% din creditele care au fost acordate” în timpul cât a fost șef al consiliului de administrație al BEM au fost întoarse iar celelalte „10% sunt rentabile”. Mai mult decât atât, în opinia lui Shor, „problemele au apărut în timpul campaniei electorale din 2014”, când s-a „speculat” că nu sunt bani în bancă, iar deponenții au fost „îndemnați să-și ridice depozitele”.

Shor s-a referit și la actele plasate de către președintele PSRM, Igor Dodon, pe care l-a acuzat că ar „abera”. Totodată, acesta a dezvăluit că avea relații „foarte apropiate” cu liderul socialiștilor, pe care l-a susținut în trecut și că acesta i s-a adresat de mai multe ori „după ajutor”.

„Acțiunile lui Dodon mă miră pentru că acesta deține funcția de deputat. Să scrii pe blogul tău așa texte și să recunoști că nu sunt verificate este o dovadă a lipsei de seriozitate”, a declarat Shor

Amintim că, potrivit diferitor surse, în toamna anului 2014 din Banca Socială, Banca de Economii și Unibank ar fi fost scoși, prin intermediul unor companii off-shore, peste 20 de miliarde de lei, sub formă de credite neperformante.

Banca Națională a Moldovei a introdus regim de administrare specială asupra celor trei bănci, iar pachetul majoritar de acțiuni al BEM a revenit în proprietatea statului.

Ilan Shor figurează în calitate de bănuit în mai multe dosare pornite de organele de anchetă. Asupra bunurilor sale a fost aplicat sechestru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...