Șevciuk: Transnistria a pierdut 5 milioane de dolari din cauza Ucrainei

by Genko Genko

Liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, declară că regiunea transnistreană a pierdut mai mult de 5 milioane de dolari din cauza restricțiilor la importuri impuse de Ucraina.

„Din luna august 2014, când Ucraina a impus restricții suplimentare cu privire la import, trezoreria de stat a pierdut mai mult de 5 milioane de dolari”, a declarat Șevciuk, în cadrul unei ședințe a Consiliului Poporului Deputaților din Dubăsari, conform RIA Novosti.

Așa-zisul lider de la Tiraspol spune că responsabili de pierderi se fac autoritățile de la Chișinău, care au impus o blocadă economică.

„Blocada economică, și refuzul autorităților Republicii Moldova de a elibera documentele necesare, împiedică tranzitul produselor exportate spre Federația Rusă prin Ucraina”, a declarat Șevciuk.

În ultimul timp, autoritățile separatiste de la Tiraspol recurg la măsuri extreme pentru a amâna falimentul economic al regiunii. După ce Rusia a încetat, de câteva luni, să mai finanțeze regimul transnistrean (din cauza problemelor interne), Transnistria a intrat în faliment.

Administrația separatistă a anunțat populația că pentru a menține încă puțin economia pe linia de plutire, bugetarilor „li se vor reține” câte 30% din salarii „până când criza va fi depășită”. Măsura este valabilă inclusiv pentru cei al căror venit abia dacă ajunge la minimul de existență de 100 de euro.

Citește și: Abandonată de Rusia, Transnistria se sufocă economic

CITIȚI ȘI...