Șevciuk anunță că Rusia a alocat bani Transnistriei pentru plata pensiilor

by Genko Genko

Liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, declară că pe conturile băncii centrale a regiunii transnistreane au fost transmise resurse financiare rusești, care vor fi utilizate pentru plata pensiilor.

„Astăzi (11 martie – n.r.) Banca Centrală a primit 522 de milioane de ruble rusești (8,35 milioane de dolari) pentru plata pensiilor”, a declarat Șevciuk în cadrul sesiunii plenare a așa-zisului Consiliu Suprem.

Conform presei de la Tiraspol, suma ar acoperi cheltuielile pentru achitarea pensiilor pentru prima jumătate a anului, deși convertită în ruble transnistrene suma va fi mai mică din cauza devalorizării monedei rusești.

În ultimul timp, autoritățile separatiste de la Tiraspol recurg la măsuri extreme pentru a amâna falimentul economic al regiunii. După ce Rusia a încetat, de câteva luni, să mai finanțeze regimul transnistrean (din cauza problemelor interne), Transnistria a intrat în faliment.

Administrația separatistă a anunțat populația că pentru a menține încă puțin economia pe linia de plutire, bugetarilor „li se vor reține” câte 30% din salarii „până când criza va fi depășită”.

În primele două luni ale anului curent veniturile bugetului Transnistriei au totalizat 233,2 milioane de ruble, cu 22% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. O scădere bruscă s-a înregistrat în luna februarie, când încasările au însumat 107,6 milioane de ruble, de 1,4 ori mai puţin decât în februarie a anului trecut.

CITIȚI ȘI...