Separatiștii catalani au câștigat alegerile regionale cu majoritate absolută

by Genko Genko

Partidele separatiste au câștigat duminică majoritatea absolută de locuri în alegerile regionale din Catalonia, potrivit rezultatelor parțiale, un succes pe care ele îl prezintă ca un mandat pentru a conduce această regiune bogată a Spaniei la secesiune, relatează AFP.

Potrivit rezultatelor după numărarea a peste 60% din buletinele de vot, lista „Împreună pentru da”, principala coaliție separatistă, a obținut 62 de locuri. Cealaltă listă separatistă Candidatura unității populare (CUP, extrema-stângă) obține 10.

Împreună, cele două liste obțin 72 de locuri în legislativul regional de 135, dincolo de majoritatea absolută cerută de 68 de locuri. În procente, ele obțin 47,3% din voturi, potrivit acestor rezultate.

Șeful executivului regional catalan în exercițiu Artur Mas a revendicat victoria, declarând: „Am câștigat!”.

„Statului spaniol, fără ranchiună, adio”, a lansat pe contul său de Twitter Antonio Banos, șeful micului partid separatist de stânga anticapitalist.

Coaliția de partide aflată în spatele lui Mas în cadrul „Împreună pentru da” ar trebui totuși să se înțeleagă cu CUP pentru a forma o majoritate, notează France Presse.

CITIȚI ȘI...