Sentimente de regret la Vatican după întâlnirea Papei cu o opozantă a căsătoriilor gay

by Genko Genko

Vaticanul a comunicat că întâlnirea de săptămâna trecuta a Papei Francisc cu o cetățeană americană aflată în centrul unei controverse legate de căsătoriile gay nu a avut loc la inițiativa acestuia și nu trebuie interpretată ca un sprijin acordat părerilor acestei persoane, informează agenția Reuters.

O oficialitate de la Vatican a declarat că există „un sentiment de regret” în legătură cu faptul că Papa s-a văzut cu Kim Davis, o funcționară de stare civilă la nivel local, din statul Kentucky, care a fost trimisă la închisoare în septembrie pentru că a refuzat să pună în aplicare o decizie a Curții Supreme a SUA de a elibera acte de căsătorie între persoane de același sex.

Asupra întâlnirii Papei Francisc de la Washington s-a păstrat inițial secretul, dar controversa a căpătat amploare atunci când faptul a devenit public în cursul acestei săptămâni, dovedind că a fost un fel de scăpare din partea Suveranului Pontif, scrie Reuters.

Căutând să atenueze dezbaterea care devenise furtunoasă, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a spus că doamna Davis a fost una dintre cele câteva zeci de persoane care au fost invitate de ambasadorul Vaticanului la întâlnirea cu Papa Francisc în timpul vizitei sale în capitala SUA.

„Papa nu a intrat în amănuntele situației doamnei Davis, iar întâlnirea nu trebuie considerată ca o formă de sprijin dat poziției sale, în toate aspectele specifice și complexe ale acestei poziții. Singura audiență reală acordată de Papă la Nunciatură (ambasada Vaticanului) a fost cu unul dintre foștii săi elevi și familia acestuia”, a declarat Lombardi.

Vaticanul a confirmat ulterior că Papa Francisc s-a întîlnit cu Yayo Grassi, un antreprenor american din Argentina specializat in catering, care este gay și a venit la întâlnire împreună cu partenerul sau masculin din ultimii 19 ani.

CITIȚI ȘI...