Semne care prevestesc un atac de cord

by Genko Genko

Organismul uman poate avertiza despre riscul producerii unui atac de cord spontan, iar cunoașterea acestor semne ne poate ajuta să prevenim un pericol iminent, relatează farmaciata.ro.

Atacul de cord sau infarctul miocardic poate fi prevenit de următoarele semne:

1. Durere la nivelul umărului sau maxilarului. Alarmante sunt durerile care apar și dispar brusc, nu cele care persistă; disconfortul poate dura de la câteva secunde, la câteva minute sau chiar ore, însă medicul trebuie anunțat din prima clipă.

2. Disconfort digestiv. În general, femeile cu vârste de peste 60 de ani se pot confrunta cu simptome digestive în caz de infarct.

3. Senzația de picioare umflate. Medicii au determinat o legatură strânsă între mușchiul inimii și picioarele umflate. Atunci când miocardul nu mai funcționează corect, circulația sangvină este afectată, fapt care duce la retenția de lichide și apariția edemelor. Prima oară se umflă tălpile, apoi gleznele și gambele, acestea fiind principalele zone cu circulație sangvină deficitară.

4. Senzația de sufocare, în absența încărcăturii fizice. Simptomele care pot da de bănuit sunt: senzația lipsei de aer, sufocarea, palpitațiile însoțite sau nu de transpirații, senzația de amețeală, de pierderea cunoștinței, care culminează cu stop cardio-respirator. Aceste tulburări trebuie să pună în gardă dacă apar din senin.

5. Stare de oboseală nejustificată. 70% dintre persoanele care au suferit un atac de cord, s-au confruntat cu o stare accentuată de slăbiciune înainte de accident.

6. Tulburările de somn: insomnia, somnul agitat și obositor, însoțit de transpirații reci de asemenea pot costitui simptome ale unui preinfarct.

7. Xantelasma, adică afecțiunea ce prezintă pete și umflături galbene, care apar mai ales pe pleoape.

În cazul în care manifestați aceste simptome, măsurile de precauție trebuie luate imediat. Medicii de la serviciul de urgență sunt primii care trebuie anunțați, în cazul manifestării acestor simptome.

CITIȚI ȘI...