Semnal clar de la Kremlin: După victoria lui Dodon, așteptăm relații mai bune cu Moldova

by Genko Genko

Federația Rusă se așteaptă la relații mai bune cu Republica Moldova și Bulgaria, după victoria în alegerile prezidențiale din aceste țări a unor candidați considerați proruși, susține Iuri Ușakov, consilierul președintelui Vladimir Putin.

„Desigur, ne așteptăm să apară noi oportunități pentru îmbunătățirea relațiilor”, a comentat Ușakov, pentru Ria Novosti, victoria celor doi candidați în Bulgaria și Republica Moldova.

Președintele ales Igor Dodon s-a axat în campania electorală pe un mesaj prorus, optând pentru îmbunătățirea relațiilor cu Moscova. De altfel, Dodon a și fost felicitat de Vladimir Putin pentru victoria în scrutin și invitat la Kremlin, într-o primă vizită oficială în calitate de președinte.

În Bulgaria, noul președinte este tot un socialist, Rumen Radev, general de aviație. În mesajul său de felicitare adresat acestuia, Putin și-a exprimat încrederea că Moscova și Sofia vor reuși să impulsioneze dialogul politic și extinderea cooperării, conform agenției de presă ruse.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase cu acel prilej că Moscova respectă alegerea făcută de cetățenii din Republica Moldova și Bulgaria și îi felicită pe candidații care au câștigat alegerile prezidențiale în cele două țări. Totodată, a spus el, Rusia a fost „impresionată” de declarațiile făcute de Igor Dodon și Rumen Radev privind dorința lor de a acționa în direcția normalizării relațiilor cu alte țări, respectiv cu Rusia.

CITIȚI ȘI...