Șeful Delegației UE în Moldova, interzis în Transnistria; Cum explică autoritățile de la Tiraspol

by Genko Genko

După ce marți reprezentanţii aşa-zisului serviciu de grăniceri din regiunea transnistreană i-au interzis ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, să meargă în localitatea Molovata Nouă, aşa-zisul Minister al Afacerilor Externe de la Tiraspol explică că „s-a produs o eroare tehnică”.

Potrivit unui comunicat emis de autoritățile din stânga Nistrului, se arată că „s-a produs o eroare tehnică, interpretată greșit de grănicerii din regiunea transnistreană”, astfel aceștia i-au interzis ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, accesul pe teritoriul Transnistriei.

În cadrul unei discuţii telefonice, șefa politicii externe a regimului separatist, Nina Ștanski, şi-a cerut scuze de la ambasadorul european. Cele două părți au ajuns la o înțelegere, reafirmând dorința comună de a continua să coopereze și să dezvolte un dialog constructiv.

De asemenea, partea transnistreană declară că-şi va onora angajamentul de a respecta dispoziţiile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice şi pretinde că ar fi interesată în dezvoltarea relaţiilor internaţionale, bazate pe principiile respectuoase şi de bună vecinătate.

Amintim că, marți, Pirkka Tapiola urma să participe la inaugurarea unui Oficiu al Medicilor de Familie din Molovata Nouă, renovat din fonduri europene, însă grănicerii din Transnistria i-au interzis accesul în regiune.

CITIȚI ȘI...