Se dezintegrează SUA? Californienii își cer independența

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primăvara anului 2019 ar putea fi momentul în care statul american California va decide dacă mai rămâne sau nu în componenţa actualei uniuni federale.

Totul depinde de rezultatul unei iniţiative cetăţeneşti, care, dacă va fi aprobată în 2018, ar putea da startul dezintegrării SUA prin primul pas, intitulat Calexit, după cum menţionează intiatorii propunerii pe portalul Yes California.

Calexit ar putea face să pară alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA doar un incident politic minor, o mişcare secesionistă după modelul Brexit în Statele Unite fiind aproape de neconceput cu un an în urmă.

Nu este un fenomen singular, texanii solicitând şi ei, la mai puţin de o luna după referendumul din Marea Britanie, organizarea unui referendum pentru declararea independenţei statului Texas.

Californienii par însă ceva mai decişi în acest sens şi sunt motivaţi şi de câteva elemente socio-economice care dau apă la moara organizaţiei aflate în spatele campaniei Yes California Independence.

„Suntem a şasea economie a lumii. Din punct de vedere economic suntem mai puternici decât Franţa şi avem o populaţie mai mare decât Polonia. Punctual, California se poate compară cu orice ţară independenţa şi nu cu celelalte 49 de state ale SUA”, arată iniţiatorii mişcării secesioniste.

În opinia lor, Statele Unite au ajuns să promoveze valori care contravin stilului de viaţă tradiţional şi valorilor împărtăşite de californieni.

Demersul are legătură şi cu fondurile bugetare direcţionate pentru susţinerea altor state americane, liderii mişcării plângându-se că subvenţionează alte regiuni în detrimentul nivelului de viaţă al propriilor locuitori.

„Acţiunile caritabile fac parte din cultura noastră, dar când infrastructura Californiei se duce de râpă, şcolile publice de aici sunt considerate cele mai proaste din întreaga ţară, avem cele mai multe persoane fără adăpost din SUA, rata sărăciei este mare, iar inegalitatea socială este în creştere, atunci nu mai avem loc pentru caritate”, se mai arată în manifestul pentru susţinerea independenţei Californiei.

Iniţiatorii mişcării de secesiune sunt convinşi de două adevăruri fundamentale: acela că statul californian exercită o influenţă pozitivă asupra restului lumii şi cel conform căruia California ar putea face mult mai mult din postura de ţară suverană, decât din poziţia de stat component al SUA.

California a intrat în componentă Statelor Unite în 1850, după războiul mexicano-american (1846-1848), după ce anterior a fost un stat federal al Mexicului.

În cadrul alegerilor din 8 noiembrie, California, stat cu aproape 40 de milioane de locuitori, a susținut-o masiv pe candidata democrată Hillary Clinton, care a acumulat cu peste 2,5 milioane de voturi mai mult decât Donald Trump.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...