Scrisoarea unui scriitor rus către Putin: „Vă rog să nu faceți Rusia de rușine”

by Genko Genko

Scriitor rus, disident, autor al trilogiei despre viața și aventurile soldatului Ivan Cionkin, Vladimir Voinovici i-a adresat lui Putin o scrisoare deschisă în care îi cere eliberarea imediată a pilotului din Ucraina Nadia Savcenko.

Vedeți mai jos scrisoarea scriitorului rus, adresată președintelui Putin.

„Domnule președinte!

În cazul în care tânăra eroină ucraineană Nadia Savcenko va muri de foame în închisoarea din Rusia, probabil că electoratul d-voastră nu va fi afectat. Dar trebuie să vă gândiți ce efect va exista asupra opiniei publice mondiale. Este foarte posibil și ușor previzibil că va reacționa la această veste chiar mai dur decât la anexarea Crimeei și războiul din Donbas.

Oamenii sunt costruiți astfel încât, uneori, moartea unei singure persoane îi zguduie mai mult decât moartea a sute de soldați pe câmpul de luptă. Atitudinea față de d-voastră în străinătate este și așa de neinvidiat, dar după moartea pilotului Savcenko ar fi mai bine să nu apăreți deloc în capitalele occidentale. Mulțimi de oameni vă vor întâlni pentru a vă arunca insulte și lucruri urât mirositoare. Iar Savcenko va deveni un nume cunoscut de toată lumea. Oamenii vor compune legende, vor scrie cărți, vor face filme, vor denumi străzi și piețe.

Vă rog încă o dată să nu faceți Rusia de rușine și nu permiteți moartea acestei femei curajoase.

Judecând după absurditatea acuzațiilor care au fost făcute, aceasta ar trebui să fie eliberată imediat.

Vladimir Voinovich

Moscova,
25/02/15”.

CITIȚI ȘI...