Scenariu Stratfor: Rusia ţinteşte Transnistria

by Genko Genko

Moscova va cuceri tot sudul Ucrainei pentru a ajunge la regiunea separatistă Transnistria. Este unul dintre scenariile posibile despre care vorbesc analiştii Stratfor.

Ruşii ar vrea, astfel, să taie accesul Ucrainei la Marea Neagră şi să creeze o punte terestră între forţele militare ruse de pe teritoriul separatist al Republicii Moldova şi Crimeea. Iată scenariile Stratfor.

Rusia ar realiza mici incursiuni de-a lungul întregii graniţe pe care o împarte cu Ucraina, în efortul de a ameninţa diverse obiective strategice din regiune şi, făcând acest lucru, ar urmări fragmentarea cât mai mare a forţei de luptă ucrainene.

Din perspectiva militară rusă, această strategie este eficientă şi folositoare, dar nu aduce nimic în plus actualelor obiective politice şi de securitate deja atinse.

Cu toate acestea, o asemenea mişcare ar putea fi cel mai probabil folosită în combinaţie cu alte acţiuni militare ale ruşilor sau ale separatiştilor proruşi.

O altă opţiune limitată este o mică extindere a teritoriului aflat acum sub controlul separatiştilor spre nord, extindere care să cuprindă şi ce a mai rămas din teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk, pentru a consolida independenţa lor.

Un alt scenariu care a fost luat în considerare implică cucerirea întregii părţi de sud a Ucrainei pentru a lega Rusia şi forţele ei de securitate din regiunea separatistă Transnistria.

Conform logicii acestui scenariu, Kievul ar fi paralizat prin faptul că i-ar fi tăiat cu totul accesul la Marea Neagă şi ar securiza în acest fel toate interesele ruse din această regiune într-un arc complet.

Acest scenariu implică totuşi o operaţiune complicată de corelare peste un râu destul de mare şi cu un teren extins şi vulnerabil din punct de vedere logistic. În acest scenariu, poziţiile de apărare nu pot fi stabilite pe Nipru, pentru că acest lucru ar cere un mare număr de trupe care să apere terenul, fără a avea luxul unei bariere naturale. Săracul oraş Odessa ar trebui să fie capturat în cele din urmă, ceea ce ar reprezenta o lovitură importantă pentru economia ucraineană.

Un ultim scenariu elaborat de Stratfor poate corecta cu uşurinţă toate aceste probleme. Pe scurt, Rusia ar putea pune stăpânire pe tot estul Ucrainei până la Nipru, controlând toate trecerile importante şi folosindu-se de uriaşul obstacol al râului Nipru ca frontieră terestră.

Cu toate acestea, cucerirea întregii regiuni ar necesita un număr mare de forţe care să trecă în estul Ucrainei. Ocupaţia care ar rezulta de aici ar necesita, de asemenea, o campanie masivă de contrainsurgenţă, inclusiv operaţiuni în unele părţi ale Kievului, dar şi ale Harkovului, Dnipropetrovsk-ului şi ale altor oraşe, unde un nivel înalt de rezistenţă ar fi de aşteptat.

CITIȚI ȘI...