Şapte luni care l-au schimbat pe Putin

by Genko Genko

Acum șapte luni, după o dezbatere foarte dificilă și de lungă durată la Minsk, în faţa jurnaliștilor au ieşit președinții Ucrainei și Rusiei. Și dacă după faţa lui Poroșenko se putea spune imediat că noaptea nu a fost ușoară, Putin strălucea ca o monedă nou-nouţă. Și motive pentru o astfel de demonstrație erau suficiente. Chiar prin machiajul politic era evident că Putin era mulțumit de sine, scrie Valentin Kim, expert în comunicare non-verbală.

La New York situaţia s-a schimbat.

De data aceasta negocierile nu au durat toată noaptea, dar Putin arăta ca şi cum a trudit 24 de ore şi nu se poate lăuda cu rezultatul muncii.

Dacă eliminăm toată beteala verbală și lăsăm numai gestica, semnele non-verbale, atunci vom vedea următoarele:

1. Semne permanente de anxietate și disconfort

Putin tuşea des, îşi strângea buzele, înghite des în sec. În timpul interviului de dinainte de Adunarea Generala a ONU, se atinge în mod regulat de cap si faţă (un semn al procesului de gândire activă, de găsire a unei soluții la o problemă dificilă). În afară de asta a început să facă ceva ce nu s-a mai observat la el – îşi lingea regulat buzele, ceea ce înseamnă emoție, susţine Valentin Kim.

De remarcat şi gesturile mai rare. De regula, Putin nu se relaxează în fața jurnaliștilor, dar de data aceasta încerca să se abţină de la absolut orice gesticulaţie. Numai întrebările umplute cu clișee propagandistice erau însoțite de încercări ale mișcării de mână.

2. Pierderea firului conversației

În timpul interviului, Putin a pierdut deseori firul conversației. Pauzele mici între întrebări erau umplute cu priviri pierdute, imersiune în sine și în procesul său de gândire.

Acest comportament este neobișnuit pentru Putin. De obicei, cu reporterii el se comportă mai precaut și nu-si permite să fie distras. Aici se vedeau însă urmele unei probleme care îl distrage constant.

În general, acest lucru spune despre schimbarea strategiei în discuţia cu Statele Unite. Și numele noii strategii este… lingușirea. Este suficient să examinăm imaginile de la dineul de gală în onoarea celei de-a 70-a sesiune a Adunării Generale a ONU, pentru a înţelege că Putin a încetat să mai fie o figură de care să ţină cont puternicii lumii. Iar puternicii lumii au avut grijă să-i amintească de acest lucru.

CITIȚI ȘI...