Șalaru recunoaște că bugetul armatei naționale este mai mic decât cel al forțelor transnistrene

by Genko Genko

Bugetul armatei naționale a Republicii Moldova este inferior celui al așa-zisei armate a regiunii transnistrene, a indicat ministrul apărării, Anatol Șalaru, în cadrul unei emisiuni de la Unimedia.

„Bugetul apărării este foarte mic, chiar mai mic decât în regiunea transnistreană. Pe lângă cele aproape 18 milioane de euro prevăzute în buget, aceștia mai beneficiază de salarii din Rusia și au acces nelimitat la armament rusesc. De asemenea, au 2.200 de militari și ofițeri ruși din trupele de ocupație”, a declarat ministrul.

În același timp, Șalaru spune că regiunea transnistreană este mai dotată decât Republica Moldova din punct de vedere militar, subliniind însă că armata națională are totuși capacitatea de a face față separatiștilor.

Ministrul a vorbit și despre condițiile în care trăiesc soldații, precizând că vor fi introduse multe schimbări în acest sens.

„Soldul nu trebuie să se ocupe de curățatul cartofilor, de spălatul farfuriilor. Soldatul nu trebuie să facă mâncare, el trebuie să se pregătească de luptă. Așa a fost în armata sovietică, dar acum și armata rusă a trecut la catering”, susține Șalaru.

De amintit că miniștrii apărării din statele membre ale NATO au aprobat în iunie la Bruxelles un pachet de sprijin pentru consolidarea capacităților de apărare pentru Republica Moldova, membră a programului Parteneriatul pentru Pace din 1994.

CITIȚI ȘI...