Salarii şi pensii mai mici cu 30% pentru transnistrieni, în martie

by Genko Genko

Din cauza situaţiei financiar-economice foarte dificile a regiunii transnistrene, începând din luna martie curent, pensiile și salariile vor fi achitate în mărime de 70%. Restul 30% vor fi considerate datorie şi vor fi achitate cetăţenilor pe măsură ce va fi suplimentat bugetul.

Decizia a fost luată la prima şedinţă a Comisiei de stat pentru stabilirea volumelor de finanţare a principalelor direcţii de cheltuieli ale bugetelor de diferite nivele, creată de guvernul autoproclamatei RMN, scrie RIA Novosti.

„Conform calculelor, suma minimă de finanțare poate ajunge la 70% din sumele evaluate”, adeclarat așa-zisul ministru al Finanţelor din regiunea transnistreană, Elena Ghirjul.

Potrivit ei, restul de 30% vor fi considerate datorie şi vor fi achitate cetăţenilor pe măsură ce va fi suplimentat bugetul.

În prima lună a anului 2015, în bugetul Transnistriei au fost acumulate venituri de aproximativ 7 milioane de ruble transnistrene, (0,6 milioane de dolari), în scădere de aproape patru ori față de aceeași perioadă a anului trecut. Despre aceasta anunța aşa-numit premier al guvernului regiunii transnistrene Tatiana Turanskaia.

Conform datelor prezentate de așa-zisul Guvern de la Tiraspol, în ianuarie 2015, veniturile Transnistriei au scăzut cu aproximativ 18 milioane de ruble rusești sau 1,6 milioane de dolari în comparație cu luna ianuarie 2014.

Astfel, cu acest buget se pot achita salariile lucrătorilor din sfera bugetară în proporție de 35%, iar în unele instituții locale de doar 13%.

CITIȚI ȘI...