Saakașvili, despre protestele de la Chișinău: „Oamenii au obosit de corupție și clanuri oligarhice”

by Genko Genko

Oamenii din Repulica Moldova ies în stradă deoarece au obosit de corupție și clanuri oligarhice, care se află la conducerea țării, comentează fostul președinte georgian reformator Mihail Saakașvili, în prezent guvernator al regiunii ucrainene Odesa, protestele de la Chișinău.

„Există o înțelegere între toate forțele politice din jurul intereselor clanurilor. Conducerea țării și guvernul au fost schimbate, dar interesul oligarhilor este tot mai puternic. Oamenii ies în stradă pentru a protesta împotriva oligarhilor, nu în favoarea Rusiei. Cred că întreaga populație a Republicii Moldova este pro-Europa, în rândul tinerilor fiind o majoritate absolută”, a spus Saakașvili

Potrivit lui, protestele care au loc în Chișinău reprezintă „o mișcare anti-oligarhică care răspunde aspirațiilor Ucrainei”.

„Este cunoscut faptul că, în ultimii ani, oligarhii din Republica Moldova au început să controleze totul. Aceștia controlează toate organele de stat, cea mai mare parte a Parlamentului și aproape integral pe premier. Atunci când fostrul prim-ministru (Chiril Gaburici – n.r.) a încercat să schimbe ceva, i s-a pus imediat pe masă un dosar cu materiale compromițătoare. Acesta este un stil tipic oligarhic”, a concluzionat Saakașvili.

Peste 100 de mii de oameni din Republica Moldova au ieșit în centrul capitalei să ceară socoteală guvernanților, care au sărăcit țara. Demonstranții s-au adunat duminică în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului pentru a cere demisia președintelui, Nicolae Timofti, alegeri anticipate și pedepsirea celor care se fac responsabili pentru deturnare de fonduri pe scară largă.

Protestul pașnic al moldovenilor a ajuns să fie reflectat şi de presa internaţională. The Guardian scrie că manifestația de duminică este „cea mai mare acțiune de protest din ultimii 25 de ani, din fosta republică sovietică și cea mai săracă țară din Europa”. Jurnaliștii scriu și despre faptul că în centrul capitalei au fost instalate zeci de corturi, „oamenii intenționând să rămână în piață până când guvernul nu va fi dizolvat”.

CITIȚI ȘI...