Ruşii sunt mai revoltaţi pe funcţionarii corupţi, decât pe războiul lui Putin

by Genko Genko

În Rusia, între înaltul funcţionar şi corupţie se pune tot mai des semnul egalităţii, scrie Les Echos. Un exemplu este primarul Moscovei, Serghei Sobianin, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, care în 2011 a fost acuzat că a oferit un contract generos pentru modernizarea capitalei ruse unei firme legate de soția sa.

Zvonurile de acest fel sunt încurajate de faptul că în Rusia, la toate nivelurile economice, familiile și prieteniile într-adevăr contează, subliniază publicația. Dovada acestui fapt – ultimele două cazuri care i-au „şocat” pe moscoviți. Recent, fiul procurorului general Iuri Ceaika a câștigat un contract pentru colectarea gunoiului în Moscova, iar coechipierul lui Putin de la „competiţiile” de judo şi bunul său prieten Arkadi Rotenberg a devenit co-proprietar al aeroportului principal al Moscovei – Şeremetievo.

Potrivit unui sondaj recent al „Levada Center”, în ultimele șase luni, efectele negative ale corupției au început să-i deranjeze pe ruși de două ori mai mult comparativ cu efectele războiului din Ucraina. Totuşi, prima linie în lista preocupărilor cotidiene ale ruşilor de rând este creșterea prețurilor, deoarece căderea rublei majorează în mod inevitabil rata inflației.

Din acest motiv, cheltuielile inimaginabile ale unor oficiali ruşi, cum ar fi secretarul de presă al Kremlinului – Dmitri Peskov – cauzează șoc, scrie ziarul.

Însă, în această vară, cea mai puternică indignare le-a trezit ruşilor cazul Evgeniei Vasileva, amanta fostului ministru al Apărării din Rusia. Această frumoasă blondă, care ducea un stil de viață extravagant, a fost condamnată în luna mai la 5 ani de închisoare, ca urmare a celui mai mare scandal de corupție din ultima vreme.

Cel mai strigător lucru a fost însă faptul că, la începutul lunii august, deşi toată lumea o ştia în spatele gratiilor, Vasilieva a fost văzută mergând la shopping prin magazinele de lux ale capitalei ruse. Imediat opinia publică a tras concluzia că ăn locul blondei la închisoare stă o sosie. Pentru ca societatea să nu afle prea curând adevărul despre cazul Vasilieva, în plin scandal, autorităţile din Rusia s-au grăbit s-o elibereze condiţionat din penitenciar pe Vasilieva, după doar câteva luni petrecute în penitenciar (probabil de altcineva).

CITIȚI ȘI...