Rusia vinde Egiptului armament în valoare de peste 3 miliarde de dolari

by Genko Genko

Rusia şi Egiptul se apropie de încheierea unor contracte privind achiziţionarea de armament în valoare de peste trei miliarde de dolari (2,18 miliarde de euro), scrie în ediţia de vineri cotidianul economic rus Vedomosti.

Cele două părţi au „parafat sau semnat contracte în valoare de peste trei miliarde de dolari” cu privire la „achiziţionarea de avioane de vânătoare (de tip) MiG-29M/M2, sisteme de apărare antiaeriană de diverse tipuri, elicoptere (de tip) Mi-35” şi alte tipuri de armament rusesc, scrie ziarul, citând surse din cadrul industriei ruse a Apărării.

Aceste achiziţii urmează să fie finanţate de către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU), potrivit Vedomosti.

Informaţia este publicată la o zi după întâlnirea, la Moscova, a preşedintelui rus Valdimir Putin cu ministrul egiptean al Apărării, mareşalul Abdel Fattah el-Sisi, care nu face un mister din intenţia de a candida la preşedinţia ţării, după ce l-a destituit pe fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi în iulie.

În cadrul vizitei, cei doi au anunţat că vor accelera „cooperarea militară şi militaro-tehnică”, fără să ofere alte detalii.

Moscova, unul dintre principalii exportatori de armament la nivel mondial, speră să-şi consolideze cooperarea cu Egiptul, partenerul său în timpul fostei Uniuni Sovietice, pe fondul răcirii relaţiilor între Cairo şi Washington.

CITIȚI ȘI...