Rusia va anexa încă o regiune: A pregătit un „tratat de alianță și integrare”

by Genko Genko

Guvernul rus a pregătit textul unui „tratat de alianţă şi integrare” cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud şi a prezentat acest document spre aprobare preşedintelui rus Vladimir Putin, informează miercuri RIA Novosti.

Textul prevede în special crearea unui spaţiu de apărare şi securitate colectivă cu Osetia de Sud, teritoriu a cărui independenţă a fost recunoscută de Moscova după războiul ruso-georgian din 2008. Executivul rus propune ca acest document să fie încheiat pe o perioadă de 25 de ani, cu posibilitatea de a fi prelungit.

Intenţia Moscovei de a încheia un „tratat de alianţă şi integrare” cu Osetia de Sud survine după ce un document similar a fost semnat în noiembrie cu Abhazia, un alt teritoriu separatist prorus din Georgia, document promulgat la începutul acestei luni de preşedintele rus Vladimir Putin.

NATO şi UE au denunţat „tratatul” în cauză semnat cu Abhazia, atrăgând atenţia Moscovei, că, prin acest acest demers, încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei şi pune în pericol securitatea în regiune. Moscova a susţinut însă că un astfel de document ‘corespunde întru totul practicii internaţionale, cu atât mai mult cu cât Rusia garantează securitatea Republicii Abhazia în virtutea înţelegerilor convenite anterior’.

Preşedintele georgian Ghiorghi Margvelaşvili declara deja în decembrie că Rusia se pregăteşte să semneze un „tratat de alianţă” şi cu Osetia de Sud, autorităţile de la Tbilisi semnalând faptul că semnarea de către Moscova a unor astfel de „tratate” cu cele două regiuni georgiene înseamnă practic „un pas spre anexarea” acestor teritorii.

CITIȚI ȘI...