Rusia şi China vor o companie de cliring după modelul Euroclear Bank

by Genko Genko

Rusia şi China lucrează la înfiinţarea unei companii de cliring după modelul Euroclear Bank, care să faciliteze dezvoltarea investiţiilor financiare între cele două ţări, relatează Bloomberg.

„Au loc progrese serioase în stabilirea unei punţi între cei doi depozitari centrali, care vor permite în cele din urmă investitorilor ruşi să tranzacţioneze direct pe pieţele chineze şi viceversa”, a declarat Alexei Moiseev, secretar de stat în Ministerul rus de Finanţe, la forumul economic internaţional de la Vladivostok.

El a adăugat că este vorba despre înfiinţarea între Rusia şi China a unei companii similare cu Euroclear, care operează cel mai mare sistem de cliring la nivel mondial.

Euroclear, cu sediul în Belgia, a fost înfiinţată în 1968 şi este specializată în servicii de cliring pentru tranzacţii cu obligaţiuni, acţiuni, instrumente derivate.

Euroclear asigură servicii de cliring pentru companii financiare din peste 90 de ţări.

Rusia şi China vor să crească colaborarea pe pieţele financiare după ce sancţiunile Statelor Unite şi Uniunii Europene au limitat accesul Rusiei pe pieţele de capital, obligând-o astfel să se reorienteze spre piaţa chineză.

Tranzacţiile valutare yuan-rublă, la bursa din Moscova, au crescut de patru ori în august, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la un nivel record de 18,4 miliarde de yuani (2,89 miliarde dolari), potrivit datelor publicate miercuri de bursă.

Vneşeconombank, banca rusă pentru dezvoltare, al cărei acces la pieţele occidentale de capital a fost blocat de sancţiuni, negociază vânzarea de obligaţiuni în yuani pe piaţa chineză.

Autorităţile chineze au modificat legislaţia în luna iulie, pentru a facilita accesul marilor investitori internaţionali pe piaţa interbancară de obligaţiuni, în valoare de 5.700 de miliarde de dolari.

CITIȚI ȘI...