Rusia se confruntă cu un exod de creiere fără precedent

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De la declanşarea crizei rublei, mulţi dintre tinerii talentaţi din banking şi IT au părăsit Moscova pentru Germania şi piaţa americană.

În deceniul trecut Moscova a reuşit să devină o piaţă vibrantă pentru înalta tehnologie, însă deprecierea agresivă a rublei de anul trecut şi recesiunea care a urmat a lovit crunt industria. Consecinţa? Un exod al valorilor care lucrau în sectorul IT, surprins într-un reportaj Bloomberg. Igor Gladkoborodov, co-fondator al unei companii de jocuri video online care a atras la lansare o finanţare de 3,5 milioane dolari, a decis luna trecută să părăsească Rusia pentru California. A ajuns în Menlo Park unde deja s-a conturat o comunitate de ruşi specializaţi în domeniul tehnologic. „Acum cinci ani aveam speranţă că lucrurile se vor schimba în bine. Acum îmi este clar că Rusia experimentează o criză sistemică”, spune antreprenorul rus, în vârstă de 32 de ani.

În Sillicon Valley se întâlneşte frecvemt cu foşti colegi care au părăsit şi ei Moscova. Statisticile oficiale spun că numărul ruşilor care s-au stabilit permanent în SUA (peste nouă luni de şedere) se ridica la 53.235 persoane, în creştere cu 11% şi cel mai mult în ultimii nouă ani. Ca şi America, Germania şi Israel raportează aplicaţii în creştere din partea cetăţenilor Federaţiei Ruse.

Public, autorităţile de la Kremlin au spus că nu există un motiv de îngrijorare cum că înregistrăm o hemoragie a creierelor, însă subiectul încă este sensibil pentru o ţară cu tradiţii adânci în domeniul cercetării ştiinţifice şi care acum caută lucrători educaţi în domeniul tehnologiilor avansate pentru a-i ajuta la diversificarea economiei faţă de dependenţa de exportul resurselor energetice. Preşedintele Vladimir Putin acuza grupuri străine că acţionează ca aspiratoare de forţă de muncă în domeniul academic şi în rândul studenţilor. De asemenea, Vladimir Fortov, preşedintele Academiei de Ştiinţe din Rusia a declarat în martie a.c. într-o intervenţie televizată că plecările oamenilor de formaţie academică au urcat accelerat în ultimul an şi jumătate.

Bancherii pleacă şi ei

Hemoragia priveşte nu numai sectorul IT. De asemenea, pleacă bancheri, avocaţi şi consultanţi financiari. Eli Gervitz este un avocat din Tel Aviv care a ajutat evrei ruşi să obţină cetăţenie israeliană începând cu anii ’90 şi spune că interesul pentru emigrare a sporit deosebit după criza din Ucraina care a culminat cu anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014. „Mai mult de 90% din cei care acum vin şi ne cer ajutorul pentru a obţine cetăţenia israeliană sunt oameni de succes, bogaţi”, spune el.

Bancherii au un apetit ridicat pentru a părăsi Rusia. Vitali Baikin, în vârstă de 32 de ani, este unul dintre aceştia. El a renunţat la postul său de la Gazprombank, instituţie de credit sancţionată internaţional, pentru a merge la o şcoală de business din New York în această toamnă. „Pieţele de capital din Rusia au încetat să existe. Nu văd situaţia îmbunătăţindu-se în anii următori”, a declarat el într-un interviu telefonic înainte de plecare.

Este un proces care nu poate fi oprit pe căi administrative. Gladkoborodov afirmă că nu se mai poate repeta situaţia din timpul Uniunii Sovietice când exista un mecanism care îi împiedica pe jucătorii de hochei sovietici să poată juca în liga profesionistă nord-americană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...