Rusia a repus în funcţiune una dintre cele mai periculoase arme ale sale

by Genko Genko

Moscova a lansat cu succes rachete balistice intercontinentale din tren.

Testele au avut loc în urmă cu două săptămâni, însă abia acum informaţia a fost dată publicităţii de agenţia Interfax, preluată de The Independent.

Testele au avut loc la cosmodromul Plesetsk şi fac parte din programul „trenurile nucleare”, supranumit şi „Barguzin”.

Testele au fost „un succes total”, a spus o sursă militară, adăugând că vor urma altele în cursul acestui an.

Trenurile nucleare arată precum unele obişnuite de marfă şi se pot deplasa sute de kilometri pe zi. Sunt greu de detectat, pentru că vagoanele în care se află rachetele sunt camuflate în unele frigorifice, pentru transportul alimentelor.

Programul nu este o noutate pentru Rusia. URSS avea 12 astfel de trenuri, fiecare echipat cu câte trei rachete. S-a renunţat la acestea în perioada 2003 – 2005, dar ulterior programul a fost reluat, trenurile fiind îmbunătăţite.

Generalul Serghei Karakaiev a spus că arma numită Barguzin va fi superioară celei din era sovietică, atât în ceea ce priveşte acurateţea, cât şi ca rază de acţiune. Acesta afirmă că trenurile vor intra în uz în perioada 2018 – 2020, urmând să fie folosite până în 2040.

Recent, Kremlinul a transmis că armata rusă nu face decât să răspundă „mişcărilor agresive ale NATO”. „Alianţa este un bloc cu adevărat agresiv, aşa că Rusia face ce trebuie să facă. Are toate drepturile suverane să ia masurile necesare pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.

În urmă cu două zile, ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc, a spus că armata americană mută o brigadă de aviaţie în Germania, iar de acolo aparate vor ajunge în mai multe ţări din estul Europei, printre care şi România. De asemenea, în țara vecină vor sosi şi tancuri şi transportatoare de trupe.

CITIȚI ȘI...