Rusia pune noi presiuni pe Ucraina

by Genko Genko

Rusia pune presiuni pe Ucraina, renunţând, deocamdată, să acorde cea de-a doua tranşă de ajutor financiar de 15 miliarde de dolari, promis în luna decembrie.

„Rusia nu va acorda a doua tranșă Ucrainei. Așteptăm ca partea ucraineană să-și îndeplinească obligațiile”, a declarant sâmbătă ministrul finanţelor, Anton Siluanov, după întrevederea de vineri seara la Soci, dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său de la Kiev, Viktor Ianukovici.

Ministrul rus a dat asigurări că Rusia va acorda ajutorul financiar promis, doar dacă Kievul va respecta regulile stabilite, subliniind că Moscova „dorește să înțeleagă cu cine din colegii ucraineni va avea viitoarele contacte”.

Amintim că în urma deciziei din noiembrie a guvernului de la Kiev de a nu semna Acordul de Asociere la UE, Rusia a decis să acorde Ucrainei un credit de 15 miliarde de dolari, din care a acordat deja o primă tranșă de trei miliarde. Totodată, Rusia a promis că va reduce cu o treime prețul la gazul livrat fostei republici sovietice.

CITIȚI ȘI...