Rusia își consolidează securitatea, în replică la întărirea potențialului militar al NATO

by Genko Genko

Autoritățile ruse pun în aplicare, în mod operativ, toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea țării, în replică la întărirea potențialului militar al NATO, a declarat joi reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă Alianța Nord-Atlantică, Aleksandr Grușko.

Diplomatul rus a subliniat că „explicațiile complexe” ale conducerii NATO privind acțiunile blocului euroatlantic nu dezorientează Moscova, deoarece intențiile Alianței sunt clare.

„Stilistica NATO în ceea ce privește consolidarea capacităților sale militare în noul mediu de securitate nu ar trebui să inducă pe nimeni în eroare. Adevărata orientare a acestor planuri este evidentă și noi luăm deja măsurile necesare pentru a ne asigura securitatea”, a afirmat Grușko, comentând rezultatele reuniunii miniștrilor de externe din țările NATO care s-a încheiat miercuri la Bruxelles.

„Alianța ar trebui să înțeleagă că orice tentativă de a proiecta forța în direcția Rusiei nu va duce decât la slăbirea propriei securități”, a avertizat ambasadorul rus pe lângă NATO.

Anunțând practic înghețarea cooperării între Organizația Tratatului Atlanticului de Nord și Rusia, Alianța a adus prejudicii în primul rând eforturilor internaționale împotriva riscurilor comune de securitate, a spus el.

În interviu, Aleksandr Grușko a dat de înțeles că Moscova nu își face griji din cauza suspendării cooperării cu NATO. „Vom continua să realizăm proiecte anterioare, fie pe cont propriu, fie în colaborare cu alți parteneri”, a spus el.

Șeful misiunii permanente a Moscovei pe lângă Alianța Nord-Atlantică a afirmat că reuniunea de miercuri a miniștrilor de externe din țările NATO nu a adus „surprize” Rusiei.

„Alianța continuă să facă avansuri Kievului, căutând orice pretext pentru a găsi mâna Moscovei în evenimentele tragice din Ucraina”, a opinat diplomatul rus, adăugând că țările membre ale NATO preferă să închidă ochii la „operațiunea de represalii din sud-estul Ucrainei, la utilizarea disproporționată a forței de către armata guvernamentală, la victimele din rândul civililor”.

În opinia sa, apelurile către Rusia pentru măsuri mai eficiente destinate detensionării situației în estul Ucrainei sunt ridicole, pe fondul eforturilor depuse de Moscova pentru a opri violențele și a iniția procesul de negocieri, cu participarea tuturor forțelor politice din Ucraina.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat miercuri că Organizația își menține suspendarea cooperării practice militare și civile până când Rusia nu își va respecta obligațiile internaționale.

CITIȚI ȘI...