Rusia interzice importul de produse alimentare din Bulgaria

by Genko Genko

Serviciul federal de supraveghere veterinară și fitosanitară din Federația Rusă (Rosselkhoznadzor) a decis joi să interzică importul tuturor produselor cu autorizații fitosanitare emise în Bulgaria, transmite RIA Novosti.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de internet, Rosselkhoznadzor a precizat că este vorba de o restricție temporară care a fost impusă de existența unor cazuri în care autorizațiile fitosanitare din Bulgaria au fost falsificate de terțe părți.

„Începând de la 1 septembrie, Rosselkhoznadzor a decis să interzică importul tuturor produselor cu autorizații fitosanitare emise în Bulgaria pe teritoriul Federației Ruse”, se arată în comunicatul de presă.

La începutul acestui an, Rusia a interzis importul de produse din Bulgaria și de asemenea a încetat să mai accepte autorizații fitosanitare eliberate de Agenția pentru siguranța alimentelor din Bulgaria (BFSA), după ce a descoperit că unele din aceste autorizații au fost falsificate pentru a prezenta drept alimente produse în Bulgaria când de fapt proveneau din Brazilia, China sau Maroc.

În paralel, începând din luna august a anului trecut, Moscova interzice importurile de produse agricole și alimentare provenite din țările ce au impus sancțiuni Rusiei, în contextul crizei din Ucraina. Lista includea produse din carne și lapte, precum și fructe și legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia și Norvegia. Înaintea instituirii embargoului, circa 6.000 de companii europene exportau în Rusia produse agroalimentare, acestea fiind înlocuite în prezent de societăți din Asia, Africa și America Latină, dar și din țări europene care nu sunt membre ale UE, cum este Serbia.

CITIȚI ȘI...