Rusia înarmează un stat balcanic; Acordă gratuit zeci de avioane și tancuri

by Genko Genko

Rusia va oferi Serbiei gratuit avioane de vânătoare, tancuri şi sisteme militare de recunoaştere, ca gest de susţinere pentru acest stat aliat, anunţă premierul sârb, Aleksandăr Vucici, citat de agenţiile Tanjug şi Tass.

Rusia va oferi Serbiei şase avioane de vânătoare MiG-29, 30 de tancuri T-72 şi 30 de vehicule de patrulare şi recunoaştere, a declarat Aleksandăr Vucici la revenirea dintr-o vizită efectuată la Moscova.

Serbia va cheltui între 180 şi 230 de milioane de euro pentru modernizarea avioanelor.

„Dacă am fi vrut să achiziţionăm aceste avioane cu sistemele de rachete pe care le vrem, ar fi costat 600 de milioane de euro”, a explicat Aleksandăr Vucici.

„Am primit cadou şi 30 de tancuri T-72 C, 30 de vehicule de luptă, patrulare şi recunoaştere BRDM-2, precum şi arme de calibrul 14,5 mm”, a adăugat Vucici.

Înaintea vizitei la Moscova, Vucici anunţa că Serbia vrea avioane de vânătoare ruse MIG-29 şi negociază cumpărarea din Rusia a unor sisteme de rachete Buk pentru protejarea suveranităţii statului, în contextul disputelor cu NATO.

Serbia este un aliat tradiţional al Rusiei, iar Moscova vrea extinderea influenţei în regiunea Balcanilor pentru a contracara extinderea Alianţei Nord-Atlantice. Serbia a semnalat că vrea integrarea în Uniunea Europeană, dar nu s-a declarat dispusă aderării la NATO.

Premierul sârb Aleksandr Vucic, criticat pentru autoritarismul său şi pentru protejarea unor criminali de război, este liderul curentului pro-european din Serbia, dar a promovat şi menţinerea relaţiilor strânse cu Rusia. Teoretic, ţara să ar putea deveni membră a Uniunii Europene în 2020, dar puţin peste jumătate dintre cetăţeni susţin aderarea. Vizavi de NATO, Vucic insistă pentru păstrarea neutralităţii Serbiei, insistând că bombardamentele Alianţei asupra ţării sale „poate vor fi iertate, dar nu şi uitate”.

CITIȚI ȘI...