Rusia îi gonește pe ucraineni din Marea Neagră

by Genko Genko

Companiile cu licențe ucrainene emise înainte de anexarea Crimeei la Rusia nu vor mai avea acces la resursele de sub Marea Neagră și Marea Azov, dacă o astfel de activitate este considerată „o amenințare” de către Rusia, anunța guvernul rus.

„În cazul în care Agenția de Management a Resurselor de Subsol din Federația Rusă primește notificări pertinente din partea ministerului Apărării și (sau) al Serviciului de Securitate, Agenția va pregăti un decret prin care companiei aspirante să i se renege dreptul de a folosi o anumită secțiune submarină, pe care-l va înainta spre analiză Guvernului Federației Ruse”, se arată în documentul citat de Sputnik.

În martie 2014, ministerul Resurselor Naturale din Rusia anunța că, făcând parte din Federația Rusă, anumite secțiuni din platforma continentală a Crimeei ar putea beneficia de statutul de teritorii federale, ceea ce ar restricționa exploatarea lor de către companiile străine.

Înainte de anexarea Crimeei din martie 2014, compania de stat ucraineană Chornomornaftogaz deținea 17 terenuri cu hidrocarburi, dintre care 11 cu gaze naturale, patru cu gaze naturale condensate, două terenuri cu petrol. De asemenea, mai deținea și 13 platforme offshore în Marea Neagră și Marea Azov.

În acest context, printre marile companii străine interesate de resursele Crimeei se numărau și ExxonMobil, Royal Dutch Shell și Petrom.

CITIȚI ȘI...