Rusia a ieftinit cu peste 10% gazele livrate Turciei

by Genko Genko

Autorităţile de la Moscova şi Ankara au căzut de acord cu privire la o reducere de 10,25% a preţului gazelor naturale livrate de Rusia Turciei, a declarat vineri ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, transmite AFP.

Grupul rus Gazprom oferă deseori reduceri de preţ dar informaţii concrete cu privire la politica de preţuri a grupului rus sunt greu de obţinut. Modalitatea de calcul a preţului gazelor naturale livrate de Gazprom este legată de preţul petrolului, care în perioada care a trecut din luna iunie 2014 şi până în prezent s-a redus la jumătate. Cotidianul rus Vedomosti estimează că în acest an preţul mediu plătit de clienţii europeni ai Gazprom va scădea până la 222 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

„Grupul rus Gazprom şi compania turcă Botas au finalizat negocierile şi ultimul punct la care am căzut de acord ieri este o reducere de preţ de 10,25%” a declarat Taner Yildiz. Acesta a precizat că este vorba de un discount „valabil şi important” dar a adăugat că nu se va reflecta şi în factura la gaze a populaţiei deoarece aprecierea dolarului american în raport cu lira turcă este mai mare decât reducerea de preţ.

Lira turcească a atins o serie de minime istorice în ultimele luni pe măsură ce preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a pus presiuni pe Banca centrală să relaxeze dobânda de politică monetară, în timp ce dolarul american s-a apreciat în raport cu monedele emergente pe măsură ce Rezerva Federală se pregăteşte să majoreze dobânda de politică monetară în cursul acestui an.

Rusia este principalul furnizor de gaze naturale al Turciei. O cantitate de 26,7 miliarde metri cubi de gaze naturale au fost furnizate Turciei de către Rusia în 2014 şi în acest an cifra ar urma să crească până la 30 de miliarde metri cubi. Recent Rusia şi Turcia au căzut de acord asupra rutei gazoductului Turkish Stream, care ar urma să înlocuiască proiectul South Stream abandonat de Moscova.

CITIȚI ȘI...