Rusia cere SUA să prezinte dovezi că a bombardat alte obiective decât poziții ale SI în Siria

by Genko Genko

Rusia a cerut SUA să prezinte dovezi care să demonstreze că forțele aeriene ruse au bombardat alte obiective decât poziții ale grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, întrucât Moscova nu dispune de astfel de date, a declarat miercuri seara ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenția de presă RIA Novosti.

Lavrov a respins îndoielile „nefondate” ale Occidentului potrivit cărora Rusia nu a vizat în primele sale raiduri aeriene în Siria poziții ale Statului Islamic, potrivit AFP.

„Zvonurile că obiectivele lovite nu erau ale Statului Islamic nu au niciun fel de bază”, a declarat șeful diplomației ruse, citat într-un comunicat, după întâlnirea cu secretarul de stat american, John Kerry, la New York. Partea rusă nu are „niciun fel de informații despre eventuale victime civile”, a indicat Lavrov, potrivit AFP.

„Există o preocupare din partea partenerilor noștri americani referitor la faptul că țintele (Federației Ruse) au fost altele; ei ne-au informat despre aceste preocupări. Au spus că au și niște dovezi. Le-am cerut să ni le prezinte pentru că noi răspundem de țintele noastre”, a afirmat Lavrov, în finalul întâlnirii cu John Kerry — a treia în ultimele zile — în marja Adunării Generale a ONU, conform RIA Novosti.

„Pe site-ul Ministerului Apărării rus este explicat totul. Au început deja discuții că au avut de suferit civili în urma acestor atacuri aeriene, noi nu avem astfel de date”, a declarat Lavrov, adăugând că Moscova „urmărește cu atenție ca aceste lovituri punctuale să fie chiar punctuale, ca țintele să fie exclusiv pozițiile, obiectivele și echipamentele jihadiștilor”.

Declarația șefului diplomației ruse intervine în contextul în care oficiali și media occidentale au informat că avioanele ruse au bombardat poziții ale rebelilor sirieni care colaborează cu SUA și au primit arme, inclusiv sisteme antitanc, de la americani, potrivit International Business Times și Business Insider, citate de media internaționale.

CITIȚI ȘI...